logo

Grupurile de producători, o pârghie de sporire a competitivității în sectorul agrar


https://www.ipn.md/ro/grupurile-de-producatori-o-parghie-de-sporire-a-competitivitatii-in-7966_1007191.html

Grupurile de producători se pot constitui din cel puțin cinci persoane fizice și (sau)juridice care desfășoară activitate de întreprinzător , nu dețin mai mult de 20 % din voturi la adunarea generală și comercializează producție prin intermediul grupului în proporție de 50 la sută în primul an de activitate, de 60 la sută, în al doilea și 75 la sută în al treilea și următorii ani de activitate, transmite IPN cu referire la proiectul legii privind grupurile de producători și asociațiile lor, care urmează să fie examinat și aprobat de Guvern.

În prezent, sectorul agricol din Moldova este marcat de capacități limitate de producție și de planificare a producției. Nu sunt excluse situațiile când agricultorii oferă produse care depăşesc posibilitatea de cumpărare a consumatorilor sau invers, nu ating limita cererii pe piaţă. O altă problemă ține de parcelarea masivă în sectorul agricol. Numărul producătorilor agricoli care deţin loturi cu suprafeţe mici se menține mare şi lipsa unei colaborări eficiente dintre ei conduce la o instabilitate a preţurilor, la costuri ridicate de producere. Crearea grupurilor de producători va permite valorificarea producţiei membrilor grupului, îmbunătăţirea eficienţei activităţii, concentrarea ofertei şi organizarea desfacerii produselor agricole, utilizarea în comun a tehnicii și utilajelor altor componente necesare pentru producție, iar acesta înseamnă din nou reducerea costurilor. Un avantaj este şi faptul că grupurile de producătorii îşi vor vinde singuri producţia şi astfel, nu trebuie să recurgă la serviciile intermediarilor, nu pierd o parte însemnată din profit.

Pentru a stimula crearea grupurilor de producători, statul va oferi sprijin financiar timp de cinci ani. Subvenţiile din fondul de subvenționare de care vor beneficia aceste grupuri vor fi repartizate astfel: în primul an statul va oferi 5 % din cifra de afaceri obţinută, în al doilea an - 4 %, respectiv, 3% în anul trei, 2 % în anul patru, şi 1 % în anul cinci de activitate. În cadrul proiectului Băncii Mondiale „Agricultură Competitivă”, cu începere din anul 2013 sunt prevăzute circa 11mln dolari care vor fi oferite grupurilor de producători pentru crearea infrastructurii de procesare, păstrare și comercializare a producției.