logo

Grupul parlamentar Popular European nu va susține votul uninominal


https://www.ipn.md/ro/grupul-parlamentar-popular-european-nu-va-sustine-votul-uninominal-7965_1033980.html

Grupul parlamentar Popular European, recent constituit din nouă deputați neafiliați, nu va susține proiectul de modificare a sistemului electoral în unul majoritar, cu alegeri în circumscripții uninominale. Anunțul a fost făcut de către liderul grupului, Valeriu Ghilețchi, în cadrul audierilor pe marginea inițiativei Partidului Democrat. Vineri, 14 aprilie, s-a discutat despre una dintre prevederile proiectului și anume: revocarea deputatului, transmite IPN.

Valeriu Ghilețchi a menționat că membrii grupului sunt de părere că este necesară îmbunătățirea unor prevederi din actualul Cod Electoral. Referindu-se la subiectul dezbaterilor, deputatul a menționat că nu există un stat membru al Consiliului Europei care să aibă acest mecanism și, în opinia sa, Republica Moldova nu ar trebuie să o ia înainte. „Eu sunt convins că oricare ar fi modelul pe care îl vom adopta în final, această prevedere, care la ora actuală este neconstituțională, nu ar trebui să se regăsească în modificarea Codului Electoral care va avea loc”, a spus parlamentarul.

Potrivit proiectului PDM, revocarea deputatului prin referendum poate fi inițiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunității din circumscripția care l-a ales, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice. Revocarea poate fi inițiată de către un grup de inițiativă creat de cetățenii din circumscripția uninominală în care acesta a fost ales, care trebuie să colecteze semnăturile a 1/3 din numărul localnicilor. Data referendumului se stabilește de către Comisia Electorală Centrală în baza încheierii instanței de judecată respective. Decizia privind revocarea deputatului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor circumscripției respective, dar și nu mai puțin decât au votat în cazul alegerii deputatului.

Secretarul general al Curții Constituționale, Rodica Secrieru, a făcut referire la hotărârea Curții din iunie 2012 cu privire la interpretarea unor articole din Constituție. În acea hotărâre, Curtea a reținut că în logica reprezentării libere, mandatul parlamentarului este irevocabil. Alegătorii nu pot să-l facă să înceteze prematur. Rodica Secrieru a mai spus că este important să se facă distincție între mandatul de parlamentar și cel al alesului local. Altfel, deputatul riscă să ajungă un simplu ales local.

Analistul politic Vitalie Andrievschi a spus că puterea în stat aparține poporului, dar în prezent de acest drept cetățenii fac uz doar o dată în patru ani. Or, fiind aleși pentru patru ani, unii deputați uită de promisiuni și acționează după cum le convine. Potrivit analistului, în condițiile în care asupra altor puteri pot fi aplicate măsuri, cum ar fi de exemplu în cazul președintelui suspendarea și demiterea  sau a primarului – demiterea, este important ca și deputatul să fie responsabilizat. Și chiar dacă nu vor exista cazuri de revocare a unui deputat, ei oricum vor fi mai precauți atunci când își vor elabora programele electorale sau când vor lansa promisiuni.

Președinta Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, a declarat că formațiunea sa este contra sistemului de alegeri propus. În opinia sa, ar fi acceptabil sistemul mixt și acesta trebuie bine gândit. Politiciana pledează pentru excluderea pragului electoral, pentru că aceasta ar da sens concurenții politice.

Liderul Partidului Social Democrat, Victor Șelin, a declarat că discuțiile asupra acestui proiect nu trebuie purtate printre partide mici și mari, pentru că fiecare are interesele sale. Or, ar fi cazul să fie întrebat poporul. Este necesară organizarea unui referendum la care cetățenii să se pronunțe dacă sunt pentru sau contra sistemului electoral.

Inițiativa legislativă care prevede trecerea la un sistem electoral cu vot în circumscripții uninominale a fost înregistrară în Parlament de deputații Partidului Democrat la mijlocul lunii martie.