„Grupul Dodon” propune orientarea spre producători şi angajaţi a politicii fiscale
https://www.ipn.md/ro/grupul-dodon-propune-orientarea-spre-producatori-si-angajati-a-politicii-fiscale-7966_994438.html
Foşti membrii ai Guvernului propun modificări în proiectul de lege privind politica bugetar -fiscală, care ar înlesni situaţia angajaţilor şi angajatorilor în situaţia de criză, notează Info-Prim Neo, citând un comunicat de presă al deputatului Igor Dodon. Acesta, în calitatea sa de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ex-ministru al economiei, Zinaida Greceanîi, deputat, ex-prim-ministru şi Viorel Melnic, ex-director al Serviciului Vamal, au susţinut o conferinţă de presă privind situaţia economică din Moldova. În cadrul conferinţei au fost înaintate mai multe propuneri de redresare a economiei ţării, inclusiv în domeniul politicii fiscale.
„Pe fundalul instabilităţii politice, dezmăţului organelor de control, situaţiei criminogene nefavorabile şi ineficienţei sistemului judecătoresc, pentru menţinerea atractivităţii economiei naţionale pentru antreprenori, stimularea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă noi, este necesar de stabilit prin lege că pentru următorii cel puţin 5 ani se menţine cota 0% la impozitul pe venitul întreprinderilor, în formula existentă la moment. Implementarea propunerii respective, soluţionează automat şi problema întreprinderilor mici pe care Guvernul intenţionează să le taxeze cu un impozit în mărime de 4% din volumul vânzărilor”, se spune în comunicat.
De asemenea, pentru susţinerea sectorului agricol şi industriei prelucrătoare se propune de a anula Taxa pe valoarea adăugată în mărime de 8% la producţia agricolă şi de a reveni la cota standard cu subvenţionarea din partea statului a TVA în agricultură prin rambursarea integrală a acestui impozit din buget. „Este principial ca rambursarea să se efectueze în termen de maximum 5 zile lucrătoare. În acest sens se propune de a institui în Codul fiscal o normă care prevede achitarea dobânzilor din buget în folosul agenţilor economici beneficiari, în cazul depăşirii termenului stabilit pentru achitarea subvenţiilor din buget”, precizează grupul de foşti membri ai guvernului.
Potrivit lor, pentru a ajusta presiunea fiscală la procesele inflaţioniste şi a continua tendinţa de apropiere a mărimii scutirilor personale la impozitul pe venit la mărimea minimului de existenţă, este necesar de a revizui spre majorare mărimea scutirilor pentru persoanele fizice. „Propunem de a stabili, în anul 2012, scutirea personală şi scutirea pentru soţie(soţ) în mărime de 12000 lei anual, iar scutirea pentru persoanele întreţinute în mărime de 3600 lei anual, comparativ cu 8640 şi 1920 lei ce este propus de Guvern. De asemenea, pentru a nu mări presiunea fiscală asupra persoanelor fizice şi a nu admite creditarea de către acestea a bugetului pe parcursul anului fiscal, propunem de a nu majora de la 5 la 7% cota impozitului pe venit ce se reţine la sursa din plăţile nesalariale achitate în folosul persoanelor fizice”, sugerează Dodon-Grecianîi-Melnic.
Ei afirmă că, actualmente, presiunea fiscală asupra fondului de retribuire a muncii este de circa 54%, inclusiv 20% TVA, 29% contribuţii sociale, 7% contribuţii medicale, 7-18% impozitul pe venitul persoanelor fizice, ceea ce înseamnă că dintr-o sută de lei încasaţi din vânzări şi îndreptaţi la remunerarea muncii, 54 lei vor fi obligaţiuni fiscale în folosul bugetului public naţional şi dor 46 lei vor nimeri nemijlocit la beneficiarul plăţii salariale. „Conştientizând insuficienţa de surse financiare în Bugetul asigurărilor sociale de stat, în scopul stimulării creării locurilor de muncă noi şi diminuării fenomenului „salariului în plic”, propunem de a institui un sistem regresiv de calculare a contribuţiilor sociale. Astfel, pentru agenţii economici care măresc cu cel puţin 25% fondul de retribuire a muncii şi nu reduc numărul de personal angajat, cota contribuţiilor sociale calculate de către angajator urmează a fi micşorată de la 23 la 20% de la fondul de retribuire a muncii”, declară Igor Dodon, ex-ministru al economiei, Zinaida Greceanîi, ex-prim-ministru şi Viorel Melnic, ex-director al Serviciului Vamal.