logo

„ Grigori Ivanovici a căzut de pe cal” Apeluri false la numerele de urgenţă


https://www.ipn.md/ro/grigori-ivanovici-a-cazut-de-pe-cal-apeluri-false-la-numerele-de-urgenta-7967_1017640.html

Zilnic la numerele de urgenţă 901, 902, 903 apelează sute de cetăţeni care au nevoie de ajutorul salvatorilor, pompierilor, medicilor sau poliţiei. Totuşi, printre cei care telefonează sunt şi persoane rău intenţionate sau puse pe glume. Reprezentanţii instituţiilor atenţionează populaţia că apelurile false periclitează activitatea serviciilor de intervenţie. În loc să salveze pe cineva aflat în dificultate, echipajele se deplasează pe adrese unde nimeni nu are nevoie de ajutor.

Ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu, a declarat pentru IPN că în 24 de ore la numărul 901 sunt înregistrate între 800 şi 1000 de apeluri, dintre care 20% sunt false. În multe cazuri se joacă copiii.

Petru Craveţ, responsabil pentru relaţiile cu presa la Centrul Naţional de Medicină Urgentă, a declarat pentru IPN că la numărul 903, timp de 24 de ore, se înregistrează circa 1000 de apeluri. Din acestea, în medie 10 sunt false. Din cauza acestora instituţia suportă cheltuieli neacoperite, în timp ce alţi pacienţi, care cu adevărat au nevoie urgent de ajutorul medicului, sunt consultaţi cu întârziere.

O dată, vrând să facă o glumă, cineva a chemat ambulanţa pe adresa unui prieten, care era perfect sănătos. Altădată, cineva a anunţat operatorii că o persoană, Grigori Ivanovici, a căzut de pe cal lângă un hotel din capitală. Ajunşi la faţa locului, medicii au înţeles că persoana care a sunat a făcut o glumă, referindu-se la monumentul activistului politic Grigori Ivanovici Kotovski călare. De asemenea, la numărul de urgenţă 903 sună persoane în stare de ebrietate, care se plictisesc şi vor să stea de vorbă cu operatorii.

Solicitat de IPN, şeful serviciului de presă al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, Adrian Jovmir, a declarat că pentru ca persoana să fie sancţionată este nevoie ca instituţia să se adreseze poliţiei. În cazul serviciului de urgenţă 902,  autorii apelurilor false sunt identificaţi şi amendaţi cu până la 400 de lei. În cazul copiilor, sunt sancţionaţi părinţii.