Grigore Vieru, omagiat la Chişinău
https://www.ipn.md/ro/grigore-vieru-omagiat-la-chisinau-7967_1001174.html
Scriitori, oameni de cultură şi elevi au depus flori şi au recitat poezii la bustul poetului Grigore Vieru de pe Alea Clasicilor, vineri, 26 octombrie, cu ocazia deschiderii la Chişinău a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a IV-a, transmite Info-Prim Neo.
Claudia Balaban, directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „ Ion Creangă”, care este şi organizatorul festivalului, a declarat pentru Info-Prim Neo că acesta este un duplex, se desfăşoară la Iaşi şi la Chişinău.
„În dimineaţa zilei de astăzi am participat la un parastas, care a fost organizat la mormântul lui Grigore Vieru la Cimitirul Central din Chişinău, după care ne-am adunat la Aleea Clasicilor să vorbim despre cea mai frumoasă poezie despre mamă şi patrie. Festivalul are în program şi un colocviu al scriitoriilor autohtoni şi celor sosiţi din România, dar şi o manifestare de premiere a scriitorilor debutanţi. Premiul mare oferă şansa unică de editare gratuită a volumului de poezii pe care premiantul l-a prezentat la concurs. În acest an învingător este un adolescent de 18 ani din Bacău”, a specificat Claudia Balaban.
Prezent la depunerile de flori, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a declarat că festivalul este o ocazie de a ne reaminti de poetul Grigore Vieru. „Am venit cu mic cu mare la bustul poetului pentru a ne reaminti poezia lui şi, mai cu seamă, rolul lui în renaşterea naţională din Republica Moldova. Este o ocazie de a lega încă mai puternic cele două maluri ale Prutului cu numele limbii noastre române şi a valorilor care ne unesc”, a menţionat ambasadorul.
Scriitorul Nicolae Dabija a spus că, atunci când s-a născut Grigore Vieru, Dumnezeu l-a sărutat pe frunte, dar şi pe suflet, pentru că sufletul poetului a fost mare ca şi geniul lui poetic. „Ne lipseşte. Grigore Vieru a fost mai mult decât un poet şi un scriitor, Grigore Vieru a fost o instituţie morală. Iar omagiul cel mai mare pe care putem să-l aducem lui Grigore Vieru este să-l citim să spunem şi să vorbim despre creaţia lui”, a declarat Nicolae Dabija.
Sâmbătă, 28 octombrie, la ora 10.00, la Biblioteca Naţională „Ion Creangă” va avea loc o întâlnire a scriitorilor din mai multe ţări. La ora 12.00 scriitorii se vor deplasa la Universitatea pedagogică „Ion Creangă”, unde a studiat poetul Grigore Vieru şi unde este inaugurată o aulă care îi poartă numele.