logo

Grigore Vieru, 86 de ani de la naștere


https://www.ipn.md/ro/grigore-vieru-86-de-ani-de-la-nastere-7967_1079700.html

Grigore Vieru ar fi împlinit ieri, 14 februarie, 86 de ani. Cu această ocazie, președintele țării, Maia Sandu, a invitat copiii să-i trimită scrisori despre cărțile și autorii lor preferați. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministru interimar, Aureliu Ciocoi, Lilia Pogolșa, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, deputați, dar și autoritățile municipale au adus un omagiu poetului, transmite IPN.

Apelul Maiei Sandu către copii este parte a unei campanii de promovare a lecturii, lansată de instituția prezidențială. „Vieru este omul care a reușit să-și păstreze în suflet copilul pentru toată viața,” a spus președintele într-un apel video, în care încurajează copiii să citească poeziile și să afle istoria poetului. „Știu că multora dintre voi le plac cărțile. Poveștile, poeziile, istoriile captivante și aventurile cu eroi și călătorii. Și mie îmi plac - mi-a plăcut să citesc de mică,” a mărturisit Maia Sandu. Președinta a îndemnat copiii să îi explice, în scrisorile lor, de ce le place un autor sau o carte. Copiii pot trimite scrisorile, marcate cu inscripția „Cartea mea preferată”, pe adresa poștală sau electronică a președinției.

Zinaida Greceanîi a menționat în mesajul său că talentul lui Grigore Vieru a dat naștere multor capodopere literare - motiv de mândrie și sursă de inspirație. „Versurile, întreaga sa creație au un mare rol în educația morală. A fost și va rămâne unul din cei mai buni învățători de dragoste pentru plaiul natal. Creația lui Grigore Vieru este îndrăgită și apreciată de cititorii de toate vârstele”, susține președintele Parlamentului. Zinaida Greceanîi a precizat că în cadrul concursului online dedicat comemorării marelui scriitor, anunțat de Parlament, aproape 2000 de copii, tineri și maturi și-au manifestat talentul de a recita poeziile poetului.

Aureliu Ciocoi a subliniat că opera lui Grigore Vieru continuă să cultive în sufletele oamenilor frumusețea graiului matern și valori care servesc ca surse de inspirație pentru generațiile tinere. „Datoria noastră morală este de a avea grijă ca bogăția intelectuală pe care am moștenit-o de la Grigore Vieru să se găsească atât în biblioteci, cât și în casele noastre. Să citim copiilor noștri din opera lui Grigore Vieru, să le cultivăm valori nemuritoare ale neamului, precum dragostea de mamă, de casa părintească, de patrie și de limba română. Versurile scrise de Vieru pe cât sunt de simple, pe atâta și pline de conținut. Dar cel mai important, sunt înzestrate cu talentul de a intra în sufletele oamenilor din diferite generații, de la copii până la bătrâni”, se arată în mesajul prim-ministrului interimar.

Lilia Pogolșa e de părere că Grigore Vieru este cel care a reușit prin simplitatea versurilor sale să cultive în sufletul a zeci de generații dragostea de neam, de țară, de limba română și valorile naționale. „Poeziile lui Grigore Vieru, prin mesajul lor, rămân a fi niște povețe părintești. Printre numeroasele sale învățăminte, Domnia sa ne-a îndemnat întotdeauna „Să mergem frumos și demn…”, fiind un om al voinței, al verticalității, dar și al sublimului. Suntem cu adevărat mândri că Grigore Vieru este patronul spiritual al 22 de instituții de învățământ din țara noastră, care cu demnitate poartă numele marelui nostru poet național. Să citim și recitim versurile vierene, căci, precum iarba încolțește pretutindeni, așa și valorile transmise prin opera marelui poet trebuie să încolțească și să crească în sufletul tinerilor noștri”, este îndemnul ministrei Educației, Culturii și Cercetării.

Și Primăria municipiului Chișinău l-a omagiat ieri pe Grigore Vieru. În dimineața zilei, primarul General, Ion Ceban, alături de viceprimarul Angela Cutasevici și reprezentanți ai municipalității, au depus flori la bustul poetului. Ion Ceban a menționat că autoritățile vor depune toate eforturile pentru a crea Muzeul „Grigore Vieru” în capitală. Pentru anul 2021, Direcția Cultură a prevăzut surse financiare în buget și va iniția procedura de lansare a concursului de proiectare a încăperilor cu destinație de muzeu, elaborarea devizului de cheltuieli și a caietului de sarcini pentru efectuarea lucrărilor de reparație.

Deputații Platformei DA, ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, din care fac parte și cei ai Partidului „ȘOR”, au depus și ei flori la bustul poetului. Președintele PDM, Pavel Filip, a scris pe Facebook că Grigore Vieru - figură proeminentă a mișcării de renaștere națională, a fost un aprig promotor al limbii române și al grafiei latine. „Simple și geniale, versurile sale ne-au învățat să cinstim iubirea de țară, iubirea de limba română, iubirea de mamă”, se arată în mesajul lui Pavel Filip.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în fostul județ Hotin, situat atunci în România, astăzi aflat pe teritoriul Republicii Moldova, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului și a fost decorat cu Ordinul Republicii. Este poet al redeșteptării naționale. Numele lui Grigore Vieru îl poartă un bulevard din Chișinău și mai multe instituții de învățământ din țară. Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună până să facă 74 de ani.