logo

Gravidele vor face un şir de examene medicale pentru a preveni malformaţiile la copii


https://www.ipn.md/ro/gravidele-vor-face-un-sir-de-examene-medicale-pentru-a-7967_1006340.html

Femeile gravide vor face un şir de examene medicale pentru prevenirea malformaţiilor la copii. Acest lucru este prevăzut de un nou program naţional, elaborat de Ministerul Sănătăţii. Specialiştii constată că momentan sunt atestate dificultăţi serioase în diagnosticarea prenatală şi precoce a malformaţiilor congenitale şi patologiei ereditare.

Potrivit programului, gravidele vor face un test biochimic prenatal în primele două trimestre ale sarcinii pentru determinarea sindromul Down, defectelor de tub neural (spina bifida) şi alte anomalii cromozomiale. Acest test se face între începutul săptămânii a 10-a şi sfârşitul săptămânii a 13-a de sarcină. Examinarea medicală constă în efectuarea unei ecografii şi a unui test de sânge (numit test dublu) în aceeaşi perioadă.

Un alt examen medical prevăzut de programul naţional este screeningul ecografic fetal, efectuat în primul trimestru al sarcinii, la termenul de 11-14 săptămâni de gestaţie, pentru aprecierea riscurilor pentru malformaţii congenitale şi aberaţii cromozomiale.

Programul mai prevede fortificarea screening-ului ultrasonografic al gravidelor, prin efectuarea obligatorie a morfologiei fetale, la 18-21 de săptămâni de sarcină, pentru identificarea grupului de risc major pentru malformaţii congenitale provocate de mutaţii sporadice. Acest test este efectuat cu un aparat de înaltă rezoluţie.

Din 1994, screening-ul neonatal la hipotiroidismul congenital (HC) a fost sistat. HC este cea mai frecventă afecţiune endocrină la vârsta pediatrică, determină de deficienţe neurologice, motorii şi de creştere, retardarea mentală ireversibilă. Prin acest program, Ministerul Sănătăţii propune să se revină la acest test. Examenul se face în primele 2 săptămâni postnatal. Testul constă în prelevarea de sânge capilar din călcâiul nou-născutului, între a doua şi a patra zi postnatal. Experţii de la Ministerul Sănătăţii propun să se revină la acest text ţinându-se cont de amplasarea Moldovei într-o zonă endemică cu deficit de iod şi gravitatea tulburărilor de dezvoltare condiţionate de această maladie.

Actualmente un număr mic de malformaţii congenitale se pot supune corecţiilor chirurgicale postnatale. În ultimul deceniu în Moldova rata malformaţiilor congenitale rămâne constant mare – acestea ocupă locul II în structura mortalităţii infantile, alcătuind în în 2010 – 29,4%, în 2011 – 27,1% şi în 2012 – 36,4%. Anual în republică se înregistrează în jur de 700 de cazuri de malformaţii congenitale.