Abilitarea Femeilor din Diasporă este un nou subprogram de granturi oferite în cadrul Diaspora Engagement Hub, lansat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora. Potrivit BRD, noul subprogram, care este al patrulea la număr, va oferi susţinere proiectelor ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi economice ale femeilor, prin transfer de cunoştinţe şi abilităţi, inclusiv prin creare de servicii inovatoare şi implicarea în iniţiative comunitare. Activităţile pot fi organizate atât în Republica Moldova, cât şi peste hotarele ţării, transmite IPN.
În cadrul subprogramului sunt disponibile cinci granturi, a câte 5 mii de franci elveţieni fiecare (echivalentul a peste 100 de mii de lei). Cetăţenii interesaţi să participe la concursul de granturi vor depune proiectele în perioada 1 iunie 2016 – 31 martie 2017, pentru câteva domenii prioritare: dezvoltare comunitară; educaţie şi mentorat; sănătate; antreprenoriat social; consiliere şi advocacy; servicii sociale.
Dosarele de aplicare vor fi depuse online, pe pagina www.brd.gov.md. Proiectele vor fi examinate o dată la două luni, pe parcursul întregii perioade de aplicate, de către o comisie comună de evaluare a Organizaţiei Internaţioanle pentru Migraţie şi BRD. Pot obţine finanţare proiectele propuse doar de către membrii diasporei ai căror beneficiari direcţi şi/sau indirecţi sunt femeile din diaspora Republicii Moldova. Perioada de implementare a activităţilor finanţate nu trebuie să depăşească 4 luni. Nu sunt eligibile proiectele politice şi cele cu caracter cultural.
Diaspora Engagement Hub este un program destinat diasporei, implementat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), misiunea din Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituţional al Republicii Moldova în domeniul migraţiei şi dezvoltării”, finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).