logo

Grant de 9 mii de euro pentru promovarea eticii profesionale în rândul juriştilor


https://www.ipn.md/ro/grant-de-9-mii-de-euro-pentru-promovarea-eticii-profesionale-7967_1010750.html

Ministerul Justiţiei va beneficia de sprijin financiar în valoare de 9 mii de euro din partea Fundaţiei Konrad Adenauer pentru promovarea eticii profesionale în rândul profesiilor juridice, în vederea promovării toleranţei zero faţă de corupţie. Ministerul a obţinut sprijinul după desfăşurarea concursului de granturi al fundaţiei şi vine să sprijine eforturile de implementare a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, grantul va fi utilizat pentru evaluarea codurilor de etică, la necesitate fiind propuse modificări sau completări pentru a corespunde standardelor internaţionale. Mai mult, vor fi elaborate coduri de etică pentru profesiile juridice care nu au asemenea ghiduri de conduită. Proiectul mai prevede organizarea traningurilor cu privire la cele mai bune practici în domeniul eticii profesionale, dar şi a unei campanii de sensibilizare cu referire la necesitatea respectării acesteia.

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a spus că respectarea eticii profesionale este o componentă foarte importantă pentru exponenţii din sectorul justiţiei şi urmează să joace un rol primordial în procesul de responsabilizare a actorilor din sector.

„Justiţia este domeniul unde rezultatele nu pot fi văzute imediat. Ne bucurăm că Strategia de reformă a sectorului justiţiei se implementează şi apreciem eforturile depuse de autorităţile din Republica Moldova”, a declarat directorul Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer, Thorsten Geissler.

Fundaţia Konrad Adenauer intenţionează să doneze o culegere a hotărârilor Curţii Constituţionale din Germania, tradusă în limba română. De asemenea, în acest an va fi organizată o conferinţă regională, cu participarea judecătorilor din mai multe ţări, inclusiv din Republica Moldova, pentru schimb de experienţă şi bune practici.