logo

Gradul de îndatorare a persoanelor fizice este estimat la 48 de miliarde de lei, economist


https://www.ipn.md/ro/gradul-de-indatorare-a-persoanelor-fizice-este-estimat-la-7967_1093341.html

Gradul de îndatorare a persoanelor fizice este estimat la 48 de miliarde de lei. Cifra este în creștere cu opt miliarde de lei față de decembrie 2021. Și această majorare în cea mai mare parte este determinată de creșterea împrumuturilor de la persoanele fizice. Or, se constată o scădere a numărului împrumuturilor din surse oficiale și o creștere a numărului persoanelor care se împrumută din surse neoficiale. Constatările aparțin expertului în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.

Potrivit lui, politica monetară a Băncii Naționale a Moldovei a dus la aceea că s-au înăsprit condițiile de creditare din partea băncilor, din partea sectorului nebancar, iar numărul persoanelor care au luat împrumuturi a scăzut. Însă, oamenii în căutarea banilor, au migrat de la bănci și companii de microfinanțare la rude și prieteni.

Veaceslav Ioniță a făcut trimitere la datele unui sondaj realizat în luna octombrie de către CBS Research, la comanda IDIS și a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I. C. Brătianu din România. Datele denotă că 17,1% din respondenți au declarat că au împrumuturi la bănci; 9,3% – la rude și prieteni; 7,4% –  la companii de microfinanțare, iar 1,8% – la persoane fizice care împrumută bani la procente (cămătari). Față de alte sondajele realizate anterior (decembrie 2021 și mai 2022), este o scădere de 4% a celor care au indicat că au luat credite. 28,9% era în decembrie 2021; 25,1% în mai 2022 și 24,7% în octombrie curent. Potrivit expertului, scăderea este în mare parte din contul surselor oficiale de creditare și nu a celor neformale.

„Cel mai periculos este faptul că sunt oameni împovărați de datorii, care au împrumuturi din majoritatea surselor. Aceștia sunt înglodați în datorii. Dacă în decembrie numărul lor era de 2,9%, în mai a scăzut la 2,7%, iar acum în luna octombrie reprezentau 4,3%”, a spus expertul.

Vorbind despre structura împrumuturilor moldovenilor, Veaceslav Ioniță a declarat că 51% sunt de la bănci; 23% – de la rude și prieteni; 22% de la instituțiile financiare nebancare; iar 4% de la cămătari. Cel mai mult îngrijorează situația persoanelor care sunt împotmolite în datorii, care au împrumuturi de peste tot. „Criza își lasă amprenta. Dacă în decembrie anul trecut am estimat că 59,2 mii de persoane aveau împrumuturi din cel puțin trei surse; în luna mai 2022 numărul acestora a scăzut la 55,6 mii de persoane, iar în octombrie curent a crescut la 86,5 mii de persoane”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Economistul afirmă că cele mai îndatorate sunt persoanele de la 30 la 44 de ani. În contextul crizei, respondenții au fost întrebați dacă au dificultăți în a plăti la timp împrumuturile, 50,4% au spus că da. Acest nivel a crescut față de decembrie 2021, când numărul lor era de 47,8%, iar în luna mai de 45,7%. 45,7% au răspuns nu au probleme cu întoarcerea împrumuturilor.