logo

Grădinițele și școlile din Chișinău trebuie reabilitate capital și extinse, candidat PSDE


https://www.ipn.md/ro/gradinitele-si-scolile-din-chisinau-trebuie-reabilitate-capital-si-8012_1100221.html

În Chișinău trebuie lansat un program municipal care să includă reabilitarea în întregime a tuturor granițelor și școlilor. O spune candidatul Partidului Social Democrat European la funcția de primar al capitalei, Vadim Brînzaniuc. Potrivit lui, fiecare instituție de învățământ preșcolar și școlar trebuie reabilitată și extinsă, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, susținută în fața unei școli din sectorul Buiucani, Vadim Brînzaniuc a declarat că în timp ce în țară școlile se închid, în Chișinău acestea sunt supraaglomerate. Acest aspect, dar și starea tehnică a edificiilor, în opinia sa, lasă de dorit.

Reabilitarea grădinițelor și a școlilor trebuie să fie o prioritate, pentru că posibilități tehnice există, spune  Vadim Brînzaniuc. Candidatul dă asigurări că în patru ani, împreună cu echipa sa, va reabilita toate instituțiile învățământ. La fel, mai promite construcția a câte două creșe în fiecare sector al capitalei.

Vadim Brînzaniuc spune că pentru toate acestea este simplu de identificat surse financiare. Și anume, din acordurile de înfrățire cu autoritățile locale din România, dar și din alte fonduri externe destinate pentru educație. O altă sursă ar fi bugetul municipal, din care urmează să fie alocat anual un miliard de lei pentru reabilitare capitală și extinderea grădinițelor și a școlilor.

Candidatul mai vine cu soluții și pentru lipsa personalului în instituțiile de învățământ. În opinia sa, Primăria trebuie să-și asume subvenționarea sau acordarea unui salariu suplimentar cadrelor didactice și personalului auxiliar.

Conform tragerilor la sorți, Vadim Brînzaniuc urmează să fie cu numărul 8 în buletinul de vot.