logo

Grădiniţe şi școli din Ungheni au trecut de la încălzirea cu gaze la cea cu biomasă


https://www.ipn.md/ro/gradinite-si-scoli-din-ungheni-au-trecut-de-la-incalzirea-7967_1035208.html

Şapte şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au renunţat la încălzirea cu gaze şi cărbune în favoarea celei cu biomasă, care este livrată de un agent economic. Consiliul raional Ungheni a primit un grant de 2,1 milioane de lei pentru lansarea PPP, din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Proiectului Energie şi Biomasă, agentul economic a preluat în gestiune cinci centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, a construit două noi sisteme de încălzire pe biomasă şi a realizat măsuri de eficienţă energetică la unele instituții beneficiare. Investiţia totală a agentului economic a fost de un milion de lei. Beneficiarii PPP Ungheni sunt şcolile din satele Bumbăta, Zagarancea, Valea Mare, Sculeni, Hârcești şi grădiniţele din satele Florițoaia Veche şi Condrătești.

„La început toate schimbările sunt văzute mai reticent, dar pe parcursul acestui sezon de încălzire managerii instituțiilor s-au convins că au doar de câștigat de pe urma parteneriatului. Cele şapte instituții au primit agent termic la timp, conform condițiilor stabilite de contract și la un preț rezonabil, costul unei Gcal fiind de 750 de lei față de 1400 de lei pentru gaz”, spune partenerul privat, Victor Vorobiov.

Irina Bodrug, directoarea Gimnaziului din satul Hârcești, a spus că în Gimnaziul din localitate vin copii din trei sate alăturate și iarna era foarte greu, copii veneau înghețați de pe drum, dar nici la școală nu erau condiții să se încălzească, stăteau îmbrăcați. „Acum, în schimb, avem o temperatură confortabilă, o frecvență foarte bună. Chiar aș spune că odată cu creșterea temperaturii în sălile de studiu, au crescut și rezultatele școlare. S-a micșorat și numărul de îmbolnăviri”, menționează Irina Bodrug.

Centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 10 ani. Ulterior, centralele termice vor deveni proprietatea Consiliului raional Ungheni.

Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de Parteneriat Public-Privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani: 2015-2017 și are un buget total de 9,41 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.