Gospodăriile țărănești inactive vor fi radiate din Registrul gospodăriilor țărănești (de fermier) și din Registrul fiscal de stat al gospodăriilor țărănești. Lista va fi determinată de către Serviciul Fiscal de Stat. Un proiect de lege care stabilește procedura a fost susținut de Guvern, transmite IPN.
Potrivit ministrului finanțelor, Dumitru Budianschi, la 31 ianuarie 2022 erau înregistrate puțin peste 111 mii de gospodării țărănești. În ultimii trei ani, declarații privind activitatea gospodăriilor țărănești au fost depuse de puțin peste 25 de mii de entități. Acest lucru arată că se creează o imagine eronată privind potențialul agricol al statului și creează confuzii în privința agenților economici din agricultură.
Pe de altă parte, cetățenii la un moment dat se pomenesc cu datorii enorme la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), despre care nu au știut, deoarece înregistrarea gospodăriilor țărănești s-a făcut fără ca persoanele să cunoască că pe numele lor este deschisă o formă de activitate de antreprenor.
Ministrul spune că procesul de radiere va fi efectuat de Serviciul Fiscal de Stat în baza mai multor criterii. Gospodăria țărănească trebuie să fie înregistrată până la 31 decembrie 2018. În perioada 2019-aprilie 2022, să nu aibă efectuate operațiuni bancare de plată de pe contul gospodăriei țărănești și să nu fi deținut aparate de cază și control. De asemene, gospodăria țărănească trebuie să nu fie înregistrată ca subiect al impunerii cu TVA și să nu fie fondator al unei persoane juridice. Nu cad sub incidența acestei legi gospodăriile care au fost implicate în activități infracționale conform Codului Penal.