logo

Goran Bregović nu a fost lăsat să intre în Moldova. Comentariul Poliției de Frontieră și al MAEIE


https://www.ipn.md/ro/goran-bregovic-nu-a-fost-lasat-sa-intre-in-7967_1098950.html

Muzicianul sârb Goran Bregović nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Acesta urma să evolueze pe scena Festivalului de muzică Gustar, la Orheiul Vechi. Potrivit Poliției de Frontieră, muzicianul avea interdicție de a intra în țară din 2022, fapt despre care organizatorii evenimentului au fost informați din timp, transmite IPN.

Potrivit Poliției de Frontieră, în contextul măsurilor întreprinse pe linie de securitate, având la bază analiza de risc și informațiile obținute prin schimbul de informații cu Serviciul de Informații și Securitate, dar și cu partenerii internaționali, pentru 29 de cetățeni străini care intenționau să intre în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de intrare în ultimele 24 de ore. În cazul cetățenilor străini nu le-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, și după masurile de filtrare instituite persoanele au fost întoarse în statul de pornire. „Iar cu privire la cazul mediatizat al unui interpret străin returnat recent din Moldova, menționăm că despre interdicția aplicată din anul 2022 au fost informați din timp organizatorii până la data sosirii acestuia în țara noastră”, a precizat Poliția de Frontieră.

Organizatorii Festivalului Gustar și-au cerut scuze pe pagina de Facebook a evenimentului pentru că Goran Bregović nu a putut intra în Republica Moldova. Aceștia au publicat reacția artistului, transmisă de către echipa sa de producție. Goran Bregović menționează că împreună cu trupa sa, au fost foarte dezamăgiți atunci când nu li s-a permis intrarea în Republica Moldova, pe aeroportul din Chișinău, fără nicio explicație.

„Am făcut numeroase turnee cu muzicienii mei în toată Europa și nu am avut niciodată dificultăți nicăieri. Îmi place foarte mult țara dumneavoastră și este o plăcere pentru mine să răspund la oportunitatea de a cânta în Moldova, mai ales la un festival atât de colorat și unic precum Gustar. Îmi pare foarte rău că am fost privat de bucuria și plăcerea de a apărea în fața dumneavoastră de data aceasta. Dar vă pot asigura că împreună cu echipa mea vom încerca să ne asigurăm că spectacolele mele în Moldova data viitoare nu vor întâmpina niciun obstacol. Aștept cu mare nerăbdare următoarele noastre întâlniri!”, se arată în reacția artistului.

Ministerul sârb de externe a cerut explicații omologilor moldoveni. Ministrul sârb de externe, Ivica Dačić, citat de presa locală, a declarat că interdicția „nu corespunde relațiilor de prietenie tradiționale dintre Serbia și Republica Moldova”, iar decizia de a nu-l lăsa pe Bregovic să intre în țară „a provocat o reacție extrem de negativă a societății sârbe”.

Contactați de IPN, responsabilii pentru comunicare ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova au amintit despre faptul că, potrivit Poliției de Frontieră, muzicianul avea interdicție de intrare în țară din 2022. Totodată, instituția a precizat că reprezentanții MAEIE comunică cu omologii sârbi în legătură cu subiectul respectiv.