logo

Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin


https://www.ipn.md/ro/gogosi-electorale-op-ed-de-victor-pelin-7978_1082122.html

Campania electorală pentru alegerile anticipate e inexplicabil de anemică. Principalii concurenți nu prea au ce le spune alegătorilor, de aceea propagandiștii suflă praful de pe miturile și gogoșile vechi, pentru a le prezenta alegătorilor drept produse noi. În acest context, este utilă scoaterea la lumină a produselor propagandistice expirate pentru a descuraja sponsorii, cel puțin, să se abțină de la achitarea rebutului. Să exemplificăm prin menționarea doar a câtorva dintre gogoșile servite recent alegătorilor despre: închiderea școlilor; pericolul izbucnirii unui război regional; împiedicarea accesului cetățenilor la vaccinul rusesc Sputnik V, etc.

Gogoașa despre închiderea școlilor

Această gogoașă are menirea să devieze atenția de la decizia strategică a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), implementată de unul dintre actualii lideri ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – Zinaida Greceanîi. Ultima este autorul Strategiei Naționale de Dezvoltare (SND) – document strategic, care a stabilit obiectivele fundamentale de dezvoltare a țării, printre care se numără:

  • „optimizarea rețelei școlare, care rămâne a fi o soluție evidentă de eficientizare a utilizării resurselor..., a fost finalizată cartografierea instituțiilor de învățământ preuniversitar și, în baza acesteia, va fi elaborată strategia de optimizare a rețelelor de școli”. Argumentele beton ale Zinaidei Greceanîi au fost prezentate personal Parlamentului, după cum urmează – „Reducerea numărului de copii de vârstă școlară, în situația în care în multe localități capacitatea de proiect a școlilor deja depășește de câteva ori numărul de elevi, conduce la cheltuieli nejustificate”;

  • „eficientizarea și raționalizarea rețelei instituțiilor spitalicești”. Și în acest caz, Zinaida Greceanîi a prezentat argumente beton: „Sectorul sănătății continuă să se confrunte cu problema supracapacității... în ultimii zece ani numărul de paturi spitalicești s-a redus aproape în jumătate (56,6 paturi la 10000 de locuitori), atingându-se astfel media țărilor Uniunii Europene”.


Actualmente, liderii Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor (BECS), care au elaborat și au dat startul implementării strategiei de optimizare a școlilor și spitalelor, cu un cinism incalificabil, varsă lacrimi de crocodil, afirmând că intenția lor este să nu admită închiderea a vreunei școli, care are măcar un singur elev și un singur profesor. În acest context, este de menționat că în Federația Rusă, guvernată de peste 20 de ani de partenerii strategici ai PSRM – președintele Putin și „Edinaia Rossia”, au fost închise: ~30% din grădinițele pentru copii; ~39% din școli; peste 50% din spitale! Aici se ivește întrebarea – de la cine s-au inspirat liderii BECS? Oare nu de la partenerul strategic cărui doresc să-i închine Republica Moldova în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice?

Gogoașa despre pericolul războiului regional

Unul din liderii BECS, Igor Dodon, sperie în mod gratuit alegătorii, umflând baloane de săpun: „Victoria partidelor de dreapta poate duce la destabilizarea situaţiei, ca în Ucraina. Nu cred că cineva vrea să dea ţara sub control extern, aşa cum s-a întâmplat cu instituţia prezidenţială. Sunt sigur că majoritatea absolută nu doreşte acest lucru. Dacă va avea loc acest lucru, atunci va fi inevitabilă destabilizarea pe Nistru şi nu doar. Iar victoriile forţelor de dreapta înseamnă război şi destabilizare. Pentru ca mai târziu oamenii să nu spună că nu au fost avertizaţi”.

De fapt, instigator la război regional este chiar liderul PSRM, care în cadrul emisiunii Alb și Negru, din 19 martie 2014, a declarat fără echivoc, în contextul anexării Crimeii de către Federația Rusă: „În noua conjunctură creată cred că e bine și noi să ne recuperăm teritoriile istorice pierdute […] Cred că e foarte clar ce am avut în vedere. Sunt teritoriile noastre” (UNIMEDIA a blocat accesul la declarațiile liderului PSRM, care erau accesibile acum câteva luni). A urmat războiul din Donbass, care durează până în prezent, iar între timp, liderii PSRM au aderat la frontul imperialist rusesc, al cărui filială din Chișinău este condusă de principalul propagandist al formațiunii. Liderii frontului imperialist rusesc nu se sinchisesc să revendice în mod deschis anexarea Transnistriei de către Rusia, iar liderul PSRM, în acest context, lansează gogoși despre pericolul victoriei partidelor de dreapta.

Își imaginează cumva liderul PSRM că va putea recupera teritoriile istorice pierdute fără provocarea unui război similar celui din Donbass? Chiar își doresc susținătorii BECS să participe la aventurile liderilor lor iresponsabili? Probabil că nu, dar ei trebuie să-și amintească că declarațiile războinice ale liderului lor au fost făcute de dragul unei fotografii din ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, alături de președintele Vladimir Putin. Acea fotografie l-a ajutat pe Igor Dodon să atragă de partea PSRM electoratul fidel altădată PCRM-ului. În consecință, în actuala campanie electorală, PCRM face parte din BECS pe post de rudă săracă, jefuită de cei pe care i-a adus în politică și care l-a trădat ulterior. Prețul plătit pentru acea fotografie a fost foarte mare – promisiunea federalizării Republicii Moldova pentru a dispersa în trei direcții centrul de adoptare a deciziilor și a o face Republica Moldova total dependentă de partenerul strategic. În acest sens, nu este întâmplător că ~80% din vizitele sale în străinătate, din perioada deținerii mandatului prezidențial, Igor Dodon le-a efectuat în Federația Rusă. Este adevărat că nu a reușit să soluționeze nicio problemă a relațiilor bilaterale moldo-ruse.

Gogoașa despre politizarea procesului de vaccinare a populației

Liderul PSRM promite în mod repetat să aducă în luna iunie, în preajma scrutinului, un milion de doze de vaccin rusesc Sputnik V. Aceste promisiuni sunt însoțite de gogoși, precum că cineva din rea intenție ar ridica impedimente împotriva aducerii în Republica Moldova a vaccinului Sputnik V: „Atunci când nu se permite să intri într-o țară doar pentru că vaccinul e rusesc, asta se numește geopolitică și nu are nimic cu sănătatea oamenilor!” Recent, Ministerul Sănătății a demonstrat că nu există niciun fel de conjurație împotriva vaccinului rusesc, dar acest episod ne ajută să scoatem în evidență cât de precară este activitatea propagandiștilor PSRM.

Acum câțiva ani propagandiștii PSRM nu oboseau să elogieze apariția unui nou pol al lumii multipolare – BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud). Și iată că actualmente se dovedește că nu Republica Moldova, așa cum insinuează liderul PSRM, ci tocmai un ditamai membru al BRICS fisurează, în plină criză pandemică, parteneriatul strategic al noului element al lumii multipolare. Astfel, recent Brazilia a refuzat să-și vaccineze cetățenii cu Sputnik V din cauza neglijenței producătorului. Așadar, tot patosul geopolitic al propagandiștilor s-a dispersat în ceața neglijenței producătorului. Nici mai mult, nici mai puțin!

Concluzii

Distorsionarea realității și minciunile politicienilor de orice orientare ideologică și geopolitică trebuie combătute pe toate căile posibile. Alegătorii au nevoie de informații corecte și opinii supuse dezbaterilor publice în contradictoriu. Controlul mijloacelor media electronice de către clanurile politice face imposibilă informarea corectă a alegătorilor, aceștia fiind supuși manipulării prin intermediul tirurilor propagandistice.

PSRM își permite să lanseze gogoși propagandistice fiindcă controlează patru canale de televiziune, inclusiv străine, care emit pe întreg teritoriul țării. Este vorba despre una dintre cele mai eficiente căi de influență externă asupra Republicii Moldova. În astfel de circumstanțe, liderii PSRM nu au nevoie de pluralism de idei și de dezbateri în contradictoriu la canale afiliate, care emit cu fidelitate doar puncte de vedere convenabile PSRM. Resursa mediatică respectivă îl avantajează enorm, fiindcă alte partide, cu excepția celor oligarhice, nu dispun de astfel de resurse. Această stare de fapt trebuie schimbată cât mai curând posibil, altminteri existând riscul ca Republica Moldova să rămână ostatecă gogoșilor propagandistice pentru mult timp înainte.