logo

Ghid reactualizat cu prevederile Convenţiei de la Aarhus


https://www.ipn.md/ro/ghid-reactualizat-cu-prevederile-conventiei-de-la-aarhus-7967_1020214.html

Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu din Republica Moldova, în parteneriat cu Agenţia Federală Germană pentru Mediu din Berlin, au elaborat un ghid cu recomandări pentru funcţionarii publici din nivel local şi central cu responsabilităţi în domeniul politicilor de mediu, care trebuie racordate la prevederile Convenţiei de la Aarhus, ratificate de Parlamentul Republicii Moldova în 1999.

Directorul Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, Ilya Trombitsky, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, că în Republica Moldova lipsesc mecanismele realizării în practică a prevederilor convenţiei, dar şi a legislaţiei naţionale de mediu. Ilya Trombitsky a mai acuzat lipsa voinţei politice în implementarea Convenţiei de la Aarhus şi a insistat că este nevoie ca scopurile unor prevederi din convenţie să fie interpretate.

Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste, Vladimir Garaba, a menţionat că ghidul lansat este o variantă reactualizată a celui din 2000 şi include experienţa mai multor state în domeniul protecţiei mediului. Este un document amplu, care poate fi de folos autorităţilor publice. „Autorităţile publice, în afara Ministerului Mediului, nu sunt foarte bine informate despre prevederile convenţiei. De aceea, am decis să facem o nouă ediţie a ghidului, pentru a familiariza autorităţile cu posibilităţile şi obligaţiunile pe care le au”, a spus Vladimir Garaba.

Expertul independent de mediu Andrei Isac a spus că vechiul ghid nu a fost utilizat corespunzător şi autorităţile nu au depus eforturi suficiente ca să transpună în practică prevederile acestuia. Cel mai mult acest lucru s-a observat la nivel local. Dacă la nivel central au fost elaborate legi cu privire la transparenţa decizională în domeniul mediului, atunci la nivel local s-au făcut foarte puţine sau chiar nimic. „Convenţia a fost ratificată în 1999, dar de atunci s-au schimbat foarte multe guverne şi funcţionari, de-a lungul timpului s-au făcut instruiri despre prevederile convenţiei, dar fără rezultat. De aceea, un ghid practic reactualizat, care explică cu exemple concrete prevederile Convenţiei de la Aarhus, este binevenit”, a adăugat expertul de mediu.

Reprezentantul Organizaţiei „Eco Contact”, Irina Pungă, a spus că ghidul va fi repartizat tuturor autorităţilor naţionale şi locale, iar scopul este de a ridica nivelul profesionalismului funcţionarilor, ca să ştie cum se aplică în practică prevederile convenţiei şi care sunt obligaţiile pe care le impune.