logo

Ghid pentru părinți cu copii de 2-7 ani, elaborat cu sprijinul UNICEF


https://www.ipn.md/ro/ghid-pentru-parinti-cu-copii-de-2-7-ani-7967_1078908.html

Părinții pot afla dintr-un ghid, elaborat cu sprijinul UNICEF Moldova, răspunsurile la mai multe întrebări legate de organizarea procesului de învățare și îngrijire a copilului în instituția de educație timpurie în condițiile pandemiei COVID-19, transmite IPN.

Părinților le este explicat faptul că instituțiile de educație timpurie pot avea program diferit de activitate, în funcție de situația pandemică din localitatea respectivă. Autorii ghidului le recomandă părinților să se informeze din timp la administrația instituției, educator, asistentul medical despre programul de lucru al grădiniței și al grupei copilului.

Părinților le este recomandat să trezească copilul în fiecare dimineață la aceeași oră. Înainte de a merge la grădiniță, părintele trebuie să verifice starea de sănătate personală și a copilului, iar la apariția semnelor de boală, precum febră mai mare de 37 de grade Celsius, dureri de cap, dureri musculare, vomă, diaree, tuse, dureri în piept, somnolență, buze și față învinețite etc. – să se autoizoleze acasă și să anunțe despre aceasta medicul de familie și grădinița.

Nedeclararea cazului de COVID-19 la copil sau a contactului cu persoane diagnosticate COVID-19 duce după sine răspundere contravențională sau penală, în conformitate cu legislația în vigoare.

Copilul care merge la grădiniță e bine să fie asigurat cu o mini-trusă, care să conțină: șervețele umede mici, șervețele uscate; dezinfectant pentru mâini (pentru copii), și o sticlă cu apă.

Copilul este admis pe teritoriul grădiniței doar după efectuarea filtrului de dimineață, prin verificarea temperaturii corpului (care nu trebuie să depășească 37˚C) și dezinfecția mâinilor. Temperatura corpului se va măsura și înainte de somnul de după-amiază, înainte de a fi luat acasă și la necesitate. Se recomandă aflarea copilului la grădiniță nu mai mult de 5-7 ore, pentru a minimaliza riscurile infectării cu COVID-19. După posibilitate, se recomandă ca copilul să fie luat acasă mai devreme acasă.

Părinții trebuie să cunoască și să accepte că accesul pe teritoriul și în încăperile instituției de educație timpurie, pe toată perioada pandemiei COVID-19, este interzis.

Ghidul este elaborat în limba română și în limba rusă, cu implicarea Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, World Health Organization în Moldova, CNETIF, cu sprijinul UNICEF Moldova și cu suportul financiar al USAID Moldova.