logo

Ghid pentru libera circulaţie în spaţiul european


https://www.ipn.md/ro/ghid-pentru-libera-circulatie-in-spatiul-european-7967_1012313.html

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a lansat un ghid pentru libera circulaţie în spaţiul european. Moldovenii vor putea călători fără viză în UE de pe 28 aprilie, transmite IPN.

În ghid se menţionează că liberalizarea regimului de vize permite călătorii fără viză pentru o perioadă de până la 90 de zile în decursul a şase luni, fără dreptul de a munci. Pentru a călători fătă viză este nevoie de paşaport biometric valabil. Un paşaport biometric pentru adulţi costă 700 de lei. Pentru copiii între 7-12 ani documentul costă 600 de lei, iar pentru copiii de până la 7 ani –  430 de lei. Cei care vor dori să călătorească în UE cu paşaportul non-biometric vor trebui în continuare să aplice pentru viză la ambasadele statelor membre ale UE/Schengen acreditate pentru Republica Moldova.

Pentru a călători în spaţiul Schengen fără vize, la intrare în UE, Poliţia de Frontieră va solicita paşaportul biometric valabil. De asemenea, va trebui să fie menţionat scopul clar al călătoriei şi destinaţia: călătorie de afaceri, turism, vizită la prieteni sau la rude, studii până la 90 de zile şi alte.

În cazul unei călătorii în scopuri de turism, pentru justificarea scopului călătoriei poliţistul ar putea solicita biletul tur-retur şi rezervarea la hotel. Pentru participarea la o conferinţă, poliţistul ar putea solicita invitaţia, agenda conferinţei. Pentru o călătorie cu automobilul, poliţistul de frontieră ar putea solicita cartea verde – asigurarea internaţională pentru autovehicule.

Dacă persoana merge în vizită la rude, poliţistul ar putea solicita datele de contact ale persoanei care îl invită: adresa, un număr de telefon şi o copie a permisului de şedere. Pentru vizitele în scopuri de tratament, poliţistul ar putea solicita confirmarea din partea instituţiei medicale vizate sau recomandarea instituţiei medicale din Republica Moldova pentru efectuarea tratamentului la instituţia din UE.

De asemenea, poliţistul ar mai putea cere asigurarea medicală pentru întreaga perioadă de călătorie şi confirmarea mijloacelor suficiente de trai pentru perioada de călătorie/şedere, cât şi pentru întoarcerea în ţară de origine. De cele mai multe ori această sumă nu depăşeşte 50 de euro pe zi.

În cazul în care moldovenii nu vor respecta regulile de şedere în UE, vor fi puşi în situaţia de a părăsi ţara sau vor fi deportaţi forţat. De asemenea, statele membre ale UE vor putea aplica măsuri administrative – amenzi care pot ajunge la 3 mii de euro. În cazul în care amenzile nu sunt achitate, persoanei nu i se va mai permite să intre în ţara respectivă.

Nu vor fi admise în spaţiul Schengen persoanele care reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică; au fost condamnate în oricare dintre statele membre Schengen pentru o infracţiune pentru care Codul Penal stabileşte o pedeapsă de minim 1 ani de închisoare.

Ghidul va fi distribuit locuitorilor din toată ţara, inclusiv prin intermediul subdiviziunilor teritoriale ale Întreprinderii de Stat „Registru” şi la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova.