logo

Ghid pentru combaterea torturii


https://www.ipn.md/ro/ghid-pentru-combaterea-torturii-7967_1005348.html

La Chişinău a fost lansat luni un ghid pentru combaterea torturii. Acesta include recomandări procedurale atât pentru avocaţi şi procurori, cât şi pentru victime ale torturii, transmite IPN.

Avocatul public Veronica Mihailov-Moraru, unul dintre autorii ghidului, a spus că acesta a fost elaborat în colaborare cu Secţia combatere tortură a Procuraturii Generale. Ghidul cuprinde 4 cazuri de tortură, cu descrierea situaţiilor, concluzii, recomandări unde se pot adresa persoanele care trec prin situaţii similare.

„Venim cu recomandări către populaţie ca să-şi cunoască drepturile elementare atunci când se întâlnesc cu o situaţie în care au fost torturaţi sau supuşi relelor tratamente de către organele de poliţie sau alte organe de stat”, a spus avocatul.

Ghidul propune o serie de recomandări şi pentru Guvernul Republicii Moldova, în scopul perfecţionării cadrului legal şi obţinerii garanţiilor suplimentare pentru victimele acţiunilor de tortură. Ghidul descrie circumstanţele posibile în care pot avea loc acţiuni de tortură şi rele tratamente, dar şi acţiuni legale ale victimelor şi ale avocatului acesteia.

Sunt o serie de recomandări către Ministerul Justiţiei şi Guvernul Republicii Moldova pentru soluţionarea fenomenului torturii şi relelor tratamente. „Avem probleme mari  la capitolul mentalitatea colaboratorilor organelor de drept, examinarea operativă rezonabilă şi completă a plângerilor pe tortură şi rele tratamente, protecţia victimelor faţă de colaboratorii de poliţie”, a mai spus Veronica Mihailov-Moraru.

Ghidul a fost elaborat timp de 1 an, în cadrul proiectului „Litigarea Strategică-Stop Tortura în Moldova”, de către Amnesty International Moldova şi experţii proiectului Natalia Moloşag şi Veronica Mihailov-Moraru, cu sprijinul financiar al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă(OSF).