Ghid pentru armonizarea legislaţiei privind securitatea muncii
https://www.ipn.md/ro/ghid-pentru-armonizarea-legislatiei-privind-securitatea-muncii-7967_985553.html
În cadrul proiectului Suport pentru implementarea acordurilor între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost lansat Ghidul pentru armonizarea legislaţiei şi politicilor naţionale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă la standardele europene. Bernhard Brueckner, unul din autorii ghidului, a menţionat că se acordă o atenţie deosebită acestui domeniu, deoarece accidentele şi bolile ocupaţionale se soldează anual cu pierderi de circa 50 de miliarde de euro la nivel european, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit autorului, este foarte important ca în procesul de armonizare să existe o viziune clară asupra reglementărilor care urmează a fi aplicate. Acestă viziune trebuie să fie consultată cu toţi actorii implicaţi în acest proces, inclusiv cu societatea civilă, sindicatele, patronatele, asociaţiile de consumatori.
“Dialogul social este foarte important pe parcursul întregului proces de armonizare. Un moment pozitiv este că în cadrul Comisiei tripartite pentru negocieri colective a fost creat un consiliu special care monitorizează armonizarea legislaţiei privind sănătatea şi securitatea în muncă şi implementarea ei “, a menţionat Bernhard Brueckner.
Viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Vadim Pistinciuc, a menţionat că ghidul va fi de un real folos în activitatea specialiştilor ministerului antrenaţi în procesul de armonizare, dar şi a Inspecţiei Muncii. O atenţie mai mare urmează să fie acordată instruirii angajaţilor din întreprinderi, informării publicului larg despre sănătatea şi siguranţa angajaţilor, calitatea condiţiilor şi mediului de muncă.
În cadrul proiectului Suport pentru implementarea acordurilor între RM şi UE, finanţat de Uniunea Europeană este prevăzută elaborarea a 17 ghiduri privind armonizarea legislaţiei naţionale la standardele europene. Deja au fost elaborate 7 ghiduri.