logo

Gheorghe Gaberi: Fermierii trebuie pregătiți să utilizeze tehnologii de ultima oră, o calitate bună și un randament bun


https://www.ipn.md/ro/gheorghe-gaberi-fermierii-trebuie-pregatiti-sa-utilizeze-tehnologii-de-8004_1097479.html

Summitul Comunității Politice europene a deschis oportunități de discuții, inclusiv cu privire la accesul la piețele din comunitatea europeană, dar autoritățile și producătorii din Republica Moldova trebuie să fie conștienți de faptul că orice țară care își stimează cetățenii nu va permite accesul produsele moldovenești pe piețele lor, dacă nu vor fi convinși de calitatea și inofensivitatea acestora. O declarație în acest sens a făcut președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de struguri, Gheorghe Gaberi în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești, organizată” de Agenția de presă IPN.

El menționează că ceea ce s-a întâmplat la nivel politic pe platforma Summitului CPE este foarte bine, dar deja a doua zi trebuia „să se pună întrebarea: cum procedăm?”

„În viziunea mea, într-adevăr se cer niște activități de urgență, or, misiunea organelor publice de stat este de a deschide piețele, fiindcă nicio piață nu este liberă, mai ales pentru produsele agroalimentare care au un impact direct asupra sănătății omului. Orice țară care își stimează cetățenii nu ne va permite să venim cu produsele noastre, dacă nu vor fi convinși că în Republica Moldova există un sistem foarte bine pus la punct, care garantează calitatea și inofensivitatea acestor produse. De aceea se cer niște activități destul de serioase la capitolul deschiderea piețelor, ajustarea actelor normative ale Republicii Moldova”, a declarat Gheorghe Gaberi.

Președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de struguri spune că războiul Rusiei în Ucraina a creat mai multe dificultăți privind căile de acces spre piețele de desfacere. „Nu doar spre statele UE sau spre Rusia, dar și spre alte țări din Asia Mijlocie, acolo unde noi avem relații și la moment noi am rămas doar cu o sigură cale de export - prin România, care este în UE. Și pentru produsele la care noi nu avem drept de export în Uniunea Europeană s-a blocat totalmente calea de export, nu doar spre UE, dar fiindcă nu avem drept de export, automat se răsfrânge această restricție și la tranzit. Multe produse, spre exemplu, produse din carne, material săditor, noi nu putem exporta nici spre Azerbaidjan, spre Uzbekistan, spre țări cu care noi avem relații economice și am avut parteneriat pe aceste probleme”, punctează Gheorghe Gaberi.

Întrebat dacă Republica Moldova are agricultură performantă și poate concura cu țările din comunitatea europeană, Gheorghe Faberi spune că în ultimii ani s-au făcut pași enormi în această direcție, deși încă multe probleme rămân nesoluționate. „Au fost derulate sute de proiecte care au preluat experiența din statele cele mai dezvoltate, inclusiv din UE. În toate sectoarele agriculturii noi avem proiecte, avem ferme care produc și utilizează tehnologii moderne. Lucru care se vede și după rezultate la mai multe poziții. La exportul de miez de nucă noi suntem în primele 3-4 țări din lume, la exportul de vișine în primele zece, la exportul de prune, la exportul de struguri în primele 15 țări din lume. Adică o țară cu dimensiuni atât de mici, dar rezultatele vorbesc despre nivelul de tehnologie. Și dacă eu îmi amintesc istoric, cândva noi visam să producem un milion de tone de fructe, având o suprafață de peste 300 de mii de hectare de plantații pomicole, la moment noi am ajuns la acest volum de producție, dar suprafața fiind de multe ori mai mică. Adică au fost implementate tehnologii moderne, s-au creat livezi superintensive, plantații viticole superintensive, care asigură o roadă de 25-30 de tone de struguri de masă la hectar. De aceea, avem proiecte, avem exemple”, spune Gheorghe Gaberi.

El a adăugat că acum sarcina este de a multiplica aceste proiecte, de a pregăti fermierii din Republica Moldova să utilizeze tehnologii de ultima oră pentru a asigura o calitate bună și un randament bun.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești”, ediția a 8 -a, face parte din ciclul „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, proiect susținut de Fundația Soros Moldova.