logo

Gheorghe Cojocaru: Pierderea cursului european nu poate fi plata pentru alegeri anticipate


https://www.ipn.md/ro/gheorghe-cojocaru-pierderea-cursului-european-nu-poate-fi-plata-pentru-alegeri-a-7978_1022853.html

Istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru susţine că în timp ce unii văd în cerinţa alegerilor parlamentare anticipate posibilitatea unei purificări a scenei politice şi accelerarea cursului de integrare europeană, alţii, dimpotrivă, visează la o revanşă politică şi la deturnarea acestui curs din ultimii ani. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, istoricul a declarat că pierderea cursului european nu poate fi plata pentru nişte alegeri parlamentare anticipate.

„Cerinţa alegerilor anticipate este expresia unui protest social, care are la bază pierderea încrederii unei părţi importante a societăţii faţă de guvernarea actuală. Jaful secolului şi lipsa de reacţie practic a puterii la această nelegiuire au scos oamenii în piaţă. Furia faţă de tunul financiar dat prin cele trei bănci închise de Guvernul Streleţ nu împarte oamenii în funcţie de convingerile lor politice. Şi dacă oamenii sunt solidari în ceea ce priveşte identificarea şi pedepsirea celor vizaţi de frauda financiară, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ceea ce ar dori ei să se întâmple, după alegerile anticipate cu Republica Moldova”, a declarat istoricul.

Gheorghe Cojocaru consideră că orice detensionare a situaţiei va fi imposibilă, atât timp cât nu se va da un răspuns clar la întrebarea cum de a fost posibil furtul secolului şi cine sunt făptaşii. Potrivit lui Gheorghe Cojocaru, nimeni nu poate garanta că cei care vor veni la putere, eventual, după nişte alegeri parlamentare anticipate, vor face lumină în cazul miliardului furat.

Potrivit lui, tema „furtului secolului” este una foarte bună pentru bătăliile politice electorale, însă care se poate volatiliza imediat după ce se sting reflectoarele campaniei electorale. Istoricul a mai spus că alegerile parlamentare anticipate astăzi ar putea menţine acelaşi raport de forţe, fiind mai mult convenabile puterii actuale decât protestatarilor, dacă ar fi să judecăm după rezultatele alegerilor locale din acest an.