logo

Gheorghe Cojocaru: Ceea ce pentru unii este „răul mai mic”, pentru alţii este, „răul mai mare”


https://www.ipn.md/ro/gheorghe-cojocaru-ceea-ce-pentru-unii-este-raul-mai-mic-7978_1021211.html

„În alegerile de duminica trecută, votându-l pe Dorin Chirtoacă, chişinăuienii, după cum s-a exprimat liderul socialist, Igor Dodon, ar fi ales „răul mai mic”, de unde rezultă, logic, că Zinaida Greceanîi şi, implicit, Partidul Socialiştilor, care au pierdut partida, ar reprezenta „răul mai mare””, susţine istoricul şi analistul politic Gheorghe Cojocaru.  Analistul a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că chiar dacă liderul socialist, mai mult decât sigur, ar putea să nu fie de acord cu această deducţie logică, spusele sale se întorc, prin ricoşeu, împotriva propriului partid, transmite IPN.

Gheorghe Cojocaru a menţionat că ceea ce pentru unii este „răul mai mic”, pentru alţii este, dimpotrivă, „răul mai mare”. „În Chişinău oamenii au ales, au trebuit să aleagă, între 2 cursuri politice care se exclud reciproc, cel pro-european reuşind să predomine. Răul „cel mare” rezidă, mai curând, în dezbinarea societăţii în funcţie de aceşti doi vectori opuşi, iar datoria unor oameni politici responsabili este să privească în viitor şi să apropie acest viitor prin coalizarea şi nu prin antagonizarea societăţi, plecând de la locul Republicii Moldova în această parte a sud-estului european”, a notat analistul.

Istoricul a declarat că deşi atribuţiile primarului general al capitalei sunt de natură strict administrativă, el este o figură de prim rang pe scena politicii autohtone. Din acest punct de vedere, alegerea pentru a treia oară consecutiv a lui Dorin Chirtoacă în fruntea primăriei capitalei este o garanţie asupra păstrării cursului democratic, consolidând şi situaţia coaliţiei de guvernare pro-europene, şi încrederea societăţii faţă de drumul spre Uniunea Europeană, pe care se aşează Republica Moldova.

În opinia sa, această orientare, fără vreun dubiu, va avea mult de câştigat, dacă Chişinăul va deveni un oraş cu o infrastructură modernă, cu un aspect civilizat, un oraş deschis, cu multe proiecte realizate, cu oameni binevoitori şi bine educaţi. Un nou mandat de succes al primarului Dorin Chirtoacă va putea influenţa în bine procesul de coalizare a societăţii şi, dimpotrivă, o va descuraja şi mai mult, dacă Chişinăul va rămânea un oraş prăfuit şi subdezvoltat.

Întrebat despre importanţa relaţiilor noului-vechiului primar de Chişinău cu autorităţile centrale, cu Guvernul, Gheorghe Cojocaru a menţionat că relaţiile sunt de primă importanţă, mai ales că Chişinăul are statutul de capitală, este locul unde poposesc înalţii oaspeţi de peste hotare, este imaginea cu care aceştia identifică, practic, Republica Moldova. Din aceste motive, modernizarea capitalei trebuie să fie o preocupare comună şi a autorităţilor municipale, dar şi acelor centrale.