Negociatorii din partea Chișinăului a conflictului transnistrean au solicitat să fie eliminată abordarea discriminatorie faţă de locuitorii de pe malul drept al Nistrului, adică acele aşa-numite fişe migraţionale şi controale exagerate care au loc pe linia administrativă în posturi transnistrene, dar nu au reuşit să găsească înţelegere din partea Tiraspolului pe acest subiect. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă de către vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, citat de IPN.
Oficialul a menționat că în cadrul întâlnirii cu reprezentantul politic transnistrean, care a avut loc săptămâna curentă, s-a discutat și despre libertatea circulației, asigurarea accesului în regiune, posibilitatea ca populaţia să circule nestingherit pe linia administrativă şi prin aşa-numitele posturi transnistrene. „Cât ţine de libertatea circulației, consider că e un subiect excesiv de politizat de Tiraspol. Este perceput drept un risc. Prin urmare, nu există o deschidere”, a spus vicepremierul.
De asemenea, oficialul a menționat că în cadrul întrevederii a fost discutată şi problema miilor de fermieri din raionul Dubăsari care nu au acces la proprietățile lor, la terenurile amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol. „Am propus părţii transnistrene să revină la mecanismul din 2006 şi care a funcționat până în 2013. Acesta oferea posibilitate țăranilor să aibă acces nestingherit la aceste pământuri şi să le prelucreze, iar în paralel să încercăm să identificăm soluţii la problemele existente în acest domeniu. Cu părere de rău, și pe acest subiect, partea transnistreană nu a manifestat deschidere la dialog”, a spus vicepremierul.
Vorbind despre protocolul de la Berlin semnat în cadrul formatului de negocieri, Gheorghe Bălan a afirmat că în acest protocol nu este specificat exact cum vor fi soluţionate problemele. „Nu trebuie perceput acest protocol ca fiind unul negativ la adresa Chișinăului”, spune oficialul.
Potrivit lui, orice soluţie care poate fi identificată şi promovată va fi în interesul populaţiei Republicii Moldova şi în conformitate cu legislaţia naţională şi normele internaţionale. Continuarea discuţiilor pe subiectele care sunt incluse în acest protocol nu dăunează aspectelor ce ţin de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.