logo

Ghenadie Valuța prezintă concluzia expertizei veterinare în cazul câinelui din Anenii Noi


https://www.ipn.md/ro/ghenadie-valuta-prezinta-concluzia-expertizei-veterinare-in-cazul-cainelui-7967_1067077.html

Părintele diacon Ghenadie Valuța susține că expertiza veterinară a constatat că starea clinică a câinelui din Anenii Noi nu prezintă risc de viață și sănătate. Ghenadie Valuța regretă modul în care a decis să transporte patrupedul. Însă, în opinia sa, după acest caz, în spațiul public a fost lansată „o adevărată campanie de denigrare și un atac nemilos” asupra sa. Totodată, potrivit lui, prin intermediul său, în calitate de față bisericească, „forțele netradiționale” au decis să lovească în biserică.

Într-o conferință de presă la IPN, Ghenadie Valuța a declarat că fiind la construcția unui obiect de care este responsabil, de copilul său s-a apropiat un cățel. Patrupedul nu l-a mușcat, însă copilul s-a speriat foarte tare, iar după aceasta se trezea din somn în fiecare noapte. Ulterior, auzind și despre cazul băiatului de 11 ani care a decedat recent din cauza rabiei, pe care ar fi contractat-o de la un câine, a avut o discuție cu vecinii. Aceștia ar fi decis să prindă și să evacueze câinele. Ghenadie Valuța susține că a pus cățelul în mașină, astfel parcurgând o anumită distanță, însă câinele a început să se smucească. Atunci, potrivit lui, stăpânul câinelui a propus să-l lege de mașină cu un laț.

„Nu-i înțeleg pe cei care folosesc cuvinte de trișare și dezinformare – târât pe asfalt zece kilometri. Regret metoda, dar este absurd, și nu mă justific, dar este absurdă acuzația de maltratare, de tratare inumană”, a spus Ghenadie Valuța. „Atâta psihoză demonică bazată pe fragmentare, distorsionare și pompare activă în mass-media eu nu am văzut, dragii mei. Nu am văzut nici în cazul copilului decedat recent din cauza mușcăturii câinelui, fiind turbat. Nu am văzut să se facă petiții și isterie pe tema vagabonzilor care ne amenință pe fiecare din noi”, a mai adăugat Ghenadie Valuța.

Axentii Fedutinov, spune că acel câine îi aparține lui, fiindu-i lăsat de un profesor. Însă a decis să-l transporte pentru că în blocul în care locuiește, mai sunt și alți locatari care au copiii mici, inclusiv el are nepoți. Bărbatul spune că oamenilor le vine greu să întrețină animalele domestice, pentru că ar trebui să achite pentru ele impozite. El afirmă că oamenii le abandonează în stradă și apoi aceștia se înmulțesc și plimbându-se în haite prin localități prezintă pericol. Potrivit lui, opinia publică a fost dezinformată cu privire la acest caz, pentru că, de fapt, automobilul cu care era dus cățelul, se deplasa extrem de încet. Și dacă patrupedul era speriat, era doar după ce șoferul care i-a oprit semnaliza gălăgios.

Tatiana Iordăchescu, locuitoare din Anenii Noi, a spus că acum mai bine de două săptămâni, băiatul ei a fost speriat de un câine care intrat în scara blocului. Ca urmare băiatul a căzut și și-a traumatizat piciorul. De asemenea, femeia spune că și ea a fost speriată de o haită de patrupezi, fiind însărcinată, însă a avut noroc de trecători care au alungat câinii.

Alina Andriaș, o altă locuitoare din Anenii Noi, afirmă că părintele Ghenadie Valuța nu este vinovat, ci el a încercat să ajute, așa cum face mereu. Potrivit ei, în mediul online a început o revoltă, însă „unde sunt acești apărători ai animalelor atunci când acești câini sunt împușcați chiar în curțile de bloc?”. În opinia sa, oamenii recurg la metode de evacuare a cățeilor fără stăpân, pentru că autoritățile nu iau măsurile care se cuvin.

Locuitorii din Anenii noi, în frunte cu Ghenadie Valuța, propun mai multe măsuri pentru a soluționa problema câinilor fără stăpân, în cadrul unui proiect adresat Mitropoliei. Printre acestea ar fi și deschiderea azilurilor de animale pe lângă biserici.

După expertiza veterinară, lui Ghenadie Văluța i-a fost aplicată o amendă în valoare de 1200 de lei pentru „încălcarea regulilor de transportare, protecție și bunăstare a animalului”.

Diaconului Ghenadie Valuța a ajuns în atenția opiniei publice după ce a fost surprins că a legat cu un lanț un câine de mașina sa și l-a târât pe drum. Imagini video și fotografii cu câinele legat au fost publicate acum patru zile, pe Facebook. Cazul a fost condamnat de apărătorii drepturilor animalelor, care susțin că din imagini se vede că animalul a avut de suferit.