logo

Gestionarii și locatarii vor decide cine plătește energia consumată în locurile de uz comun


https://www.ipn.md/ro/gestionarii-si-locatarii-vor-decide-cine-plateste-energia-consumata-7966_1097922.html

Gestionarii fondurilor locative vor decide împreună cu locatarii cum repartizează costurile pentru energia consumată în locurile de uz comun. Cu această modificare se propune a fi completată Metodologia și Regulamentul de repartizare a costurilor cu încălzire pentru apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de termoficare, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat că problema a început odată cu deconectările de la sistemul centralizat de termificare. În opinia sa, este important să fie menținuți consumatorii acolo, în localitățile unde este sistem centralizat, întrucât cu cât mai mulți consumatori se debranșează, cu atât mai mari sunt costurile pentru cei care rămân. Victor Parlicov susține că pierderile de căldură în țevi nu depind de câți consumatori sunt la capătul țevii și consumă. Cu aceleași pierderi, dacă ai consum mai mare, ponderea pierderilor în consum scade, respectiv scade tariful. La fel se întâmplă cu costurile capitate de întreținere a acestei infrastructuri.

Ministrul a remarcat că la Bălți s-au debranșat  30% din suprafața totală a apartamentelor, ceea ce este foarte mult. Presiunea tarifului a rămas pe toți cei care au rămas. În anul 2011 s-a decis că cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat de termoficare să participe la încălzirea locurilor de uz comun și s-a stabilit un procent mediu impus pentru locatari. În 2022 Curtea Constituțională a constatat că prevederea este neconstituțională și că nu este corect să fie un procent de plată echivalent pentru toți locatarii și că este nevoie de o metodologie de repartizare mai echitabilă.

Astfel, una din modificările esențiale care s-au făcut ține de introducerea unei posibilități ca gestionarul fondului locativ să facă o derogare de la formula de repartizare a căldurii în bloc. Respectiv, s-a oferit posibilitatea ca gestionarul împreună cu locatarii să decidă cum vor fi repartizate costurile pentru căldură în locurile de uz comun. În cazul în care aceștia nu vor ajunge la o decizie comună, va fi aplicată formula aprobată. Alte modificări se referă la includerea în calcule a mansardelor, de exemplu. S-au ajustat formulele pentru primul și ultimul etaj.

În context, Ministerul Energiei lansează consultările publice privind Metodologia și Regulamentul de repartizare a costurilor cu încălzirea pentru apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de termoficare. Toți doritorii sunt îndemnați să participe cu propuneri la respectivul document. Ministrul energiei susține că se va tinde ca documentul să fie aprobat până în octombrie pentru a putea fi aplicată la următorul sistem de încălzire.