logo

Gestionarea banilor publici de către autorităţile locale se înrăutăţeşte, studiu


https://www.ipn.md/ro/gestionarea-banilor-publici-de-catre-autoritatile-locale-se-inrautateste-studiu-7967_1011265.html

Analiza rapoartelor autorităţilor publice locale din raioanele Nisporeni şi Cantemir, publicate de către Curtea de Conturi, relevă o înrăutăţire a situaţiei la capitolul gestionării resurselor publice, faţă de perioada auditului precedent (2007-2008).

Economistul Tatiana Savva, autorul studiului Expert-Grup „Despre cum se pierd banii publici: sinteza rapoartelor Curţii de Conturi publicate în trimestrul IV, 2013”, a menţionat, într-o conferinţă de presă la IPN, că cele mai mari probleme rămân a fi legate de procesul de achiziţii, utilizarea banilor pentru realizarea investiţiilor capitale şi gestiunea patrimoniului public.

Autorităţile publice de nivelul I (sate) organizează procese de achiziţii publice care nu corespund cadrului legal, depăşesc limitele de cheltuieli pentru realizarea investiţiilor şi au probleme la identificarea priorităţilor de cheltuieli. La autorităţile de nivelul  II (raioane) cele mai importante nereguli în gestionarea finanţelor publice ţin de planificarea veniturilor şi delimitarea cheltuielilor, remunerarea muncii, numărul personalului şi planificarea cheltuielilor.

O problemă gravă identificată de economistul Tatiana Savva este direcţionarea în alte scopuri a banilor prevăzuţi pentru educaţie. Bugetele raionale au beneficiat de transferuri din bugetul de stat pentru educaţie în sumă de 34 de milioane de lei, bani care apoi au fost redirecţionaţi selectiv anumitor instituţii. Expert-Grup consideră că aceasta constituie un abuz al autorităţilor publice locale.

Utilizarea greşită a banilor din fondurile de rezervă la fel este o  problemă. Tatiana Savva a spus că până acum nu exista un regulament cu privire la utilizarea acestor surse. Cel mai frecvent s-a constatat că banii din fondul de rezervă au fost utilizaţi numai pentru a nu fi întorşi în bugetul de stat, aşa cum prevede legislaţia.

O recomandare a Expert-Grup pentru autorităţile centrale este să stabilească clar, într-un regulament, cerinţele de procurare a unui serviciu sau bun de către autorităţile locale. A fost dat exemplul cu procurarea automobilelor, unde se cere stabilirea unor standarde unice –  marca, preţul etc.

Dumitru Budeanschi, director de program la Expert-Grup, a concluzionat că cel mai grav rămâne faptul că neregulile în gestionarea fondurilor publice continuă să se comită şi volumul lor rămâne acelaşi. El mai spune că trebuie urmărit cu atenţie cum se gestionează banii publici de către autorităţi deoarece aceasta înseamnă şi securitatea ţării.