logo

Germania se percepe ca partener și avocat al Republicii Moldova, Frank-Walter Steinmeier


https://www.ipn.md/ro/germania-se-percepe-ca-partener-si-avocat-al-republicii-7965_1084711.html

După întrevederea de acum patru luni, în Germania, șefa statului, Maia Sandu s-a întâlnit și la Chișinău cu Frank-Walter Steinmeier, președintele acestei țări. Frecvența întrevederilor este o dovadă atât a importanței pe care Repulica Moldova o atribuie relației cu Republica Federală a Germaniei, cât și a sprijinului pe care Germania îl acordă unei țări din Parteneriatul Estic. „Schimbul de vizite este un semnal puternic pentru valorificarea potențialului existent de cooperare”, s-a afirmat în cadrul briefingului comun al celor doi președinți, după întrevederea pe care au avut-o, transmite IPN.



În luarea sa de cuvânt, Maia Sandu a menționat sprijinul politic și economic pe care Germania îl acordă Republicii Moldova. Șefa statului a pledat pentru continuarea proiectelor, programelor de asistență și acțiunilor pe care le derulează Germania în Republica Moldova, relevând că valoarea lor în ultimele două decenii se ridică la 290 de milioane de euro.

Vorbind despre preocupările actualei puteri, Maia Sandu a menționat agenda de reforme, în primul rând în justiție, combaterea corupției, buna guvernare, accentuând că interesul Germaniei pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre este confluent voinței Republicii Moldova. „O vecinătate pașnică și stabilă este o precondiție pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată, liniștea în regiunea Mării Negre este importantă și pentru UE, care își dorește stabilitate și pace la frontieră, păstrarea unui dialog activ și constructiv cu statele din Parteneriatul Estic”, a spus șefa statului.

În altă ordine de idei, Maia Sandu a anunțat că, începând cu anul viitor, cetățenii moldoveni vor avea posibilitate să se angajeze sezonier în Germania în condițiile unor garanții sociale. Se prevede recunoașterea permiselor moldovenești în Germania, iar la omologarea acestora nu se va mai cere susținerea părții teoretice a examenului.



În cuvântul de răspuns, Frank-Walter Steinmeier a făcut referință la prima sa vizită la Chișinău, în calitate de ministru de externe. „Constat un nou început, un elan și o dinamică pe care Germania dorește să le sprijine. UE are nevoie de o vecinătate estică stabilă și prosperă, iar reformele din Moldova sunt, probabil, exemplul cel mai curajos din întreaga regiune. Noi ne percepem ca parteneri și avocat al acestei regiuni”, a spus președintele Germaniei.

Referindu-se la delegația oamenilor de afaceri care-l însoțește, Frank-Walter Steinmeier a menționat circa 9 mii de locuri de muncă deja au fost create în Republica Moldova. În perspectivă, urmează să se discute, în noiembrie, proiecte privind gestionarea deșeurilor, aprovizionarea cu apă potabilă. „Am adus cu mine un mic pachet în valoare de circa 10 mln de euro prin care vom pune la dispoziție și (servicii de) expertiză. Acestea se referă la dezvoltarea reformelor din sectorului public, asigurarea securității energetice, la sistemul de sănătate, la cooperările de nivel regional”, a comunicat oficialul german.

Răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor, șeful statului german a negat că Belgia, Germania și Italia ar fi pe cale să propună sistarea regimului de liberă circulație a cetățenilor moldoveni în UE și reintroducerea regimului de vize, pe motivul numărului mare de solicitanți de azil politic din țară. „Am citit cu surprindere acest mesaj. M-am informat și am aflat că nu este o știre adevărată, este un fake news”, a declarat Frank-Walter Steinmeier.