logo

Germania propune concesii la Chişinău, deoarece nu le poate obţine la Tiraspol, opinie


https://www.ipn.md/ro/germania-propune-concesii-la-chisinau-deoarece-nu-le-poate-obtine-la-tiraspol-op-7978_1027333.html

Germania este cea mai influentă ţară din Europa Occidentală şi are anumite interese de a raporta la finele anului că are rezultate în procesul de reglementare transnistreană. De această părere este analistul american Vladimir Socor de la Fundaţia Jamestown şi Eurasia Daily Monitor. Acesta a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Ministerul de externe german este conştient de faptul că nu va avea cu ce să se laude la sfârşit de an, de aceea propune concesii din partea Chişinăului, pe motiv că nu poate obţine concesii din partea Tiraspolului sau, mai exact, din partea Moscovei, transmite IPN.

Potrivit analistului, după ce a văzut condiţiile Moscovei, Germania propune recunoaşterea plăcuţelor de înregistrare a automobilelor în regiunea transnistreană. O altă concesie este de a recunoaşte prefixul de telefon al regiunii. Şi încă una o reprezintă recunoaşterea diplomelor de învăţământ eliberate de Universitatea din Tiraspol.

„Moscova şi în trecut a încercat să impună Chişinăului obligaţii legale de a executa hotărâri luate în formatul 5+2. Ministerul de externe german simte, şi pe bună dreptate, că Chişinăul este partea mai slabă şi poate face concesiuni ca Germania să aibă rezultate pe care să le raporteze la finele anului. Berlinul face tot posibilul ca până la finele anului să aibă loc o şedinţă a formatului 5+2. Dar Tiraspolul şi Moscova pun condiţiile menţionate”, a notat Vladimir Socor.

În opinia sa, cerinţele înaintate reprezintă o recunoaştere treptată a independenţei regiunii transnistrene şi este foarte periculos ca autorităţile de la Chişinău să accepte spre exemplu impunerea executării deciziilor luate la şedinţele în formatul 5+2.

Formatul de negocieri nu s-a convocat de peste un an şi jumătate. După vizita reprezentantului special al Preşedinţiei germane la OSCE, Cord Meier-Klodt, s-a anunţat că viitoarea şedinţă va avea loc la începutul lunii iunie.