logo

Germania oferă Moldovei un grant de 6 milioane de euro


https://www.ipn.md/ro/germania-ofera-moldovei-un-grant-de-6-milioane-de-euro-7967_1031858.html

Guvernele Germaniei şi Moldovei au semnat o înţelegere în baza căreia Republica Moldova va primi şase milioane de euro pentru cooperarea tehnică. Înţelegerea a fost semnată de ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz, şi viceprim-ministrul, ministrul de externe, Andrei Galbur, transmite IPN.

Banii sunt oferiţi Moldovei sub formă de grant. Adică, nu vor trebui rambursaţi. Înţelegerea semnată stabileşte doar domeniile pentru care este oferită finanţarea, nu şi proiectele concrete. Domeniile ţin de modernizarea serviciilor publice locale, consilierea premierului în domeniul dezvoltării economice şi sporirea calităţii şi eficienţei asistenţei medicale.

Ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz, a menţionat că până la momentul actual, Germania a pus la dispoziţia Republicii Moldova peste 120 de milioane de euro în diferite proiecte. „Dacă luăm în consideraţie toate mijloacele, programele şi proiectele finanţate din bugetul federal, suma aproape că se va dubla. Noi dorim să îmbunătăţim condiţiile de trai ale populaţiei Republica Moldova şi să susţinem ţara pe calea reformelor asociate cu apropiere de UE. Domeniile cheie ale cooperării noastre sunt serviciile publice şi dezvoltarea durabilă a economiei Moldovei. În mod concret, este vorba despre ameliorarea infrastructurii sociale, a dezvoltării regionale, precum şi despre reforma administraţiei publice, în special la nivel regional şi local”, a spus Ulrike Knotz

De asemenea, ambasadoarea i-a transmis ministrului o notă prin care Germania şi-a dat acordul pentru acordarea a 10 milioane de euro în vederea extinderii proiectului de aprovizionare cu apă în sudul Moldovei. „Cele 10 milioane de euro constituie un grant şi nu trebuie rambursate. Ele vor ajunge fără ocolişuri şi costuri de tranzacţionare acolo unde este nevoie de ele, anume la oameni”, a spus ambasadoarea.

Înţelegerea a fost semnată astăzi în baza Acordului interguvernamental privind colaborarea pentru dezvoltare, din 10 iulie 2014.