logo

Germania este partenerul privilegiat al Moldovei, ambasador


https://www.ipn.md/ro/germania-este-partenerul-privilegiat-al-moldovei-ambasador-7965_1034149.html

Republica Federală Germană, dintre toate statele din Europa de Vest, este partenerul politic şi economic privilegiat al Republicii Moldova. Declarația aparține ambasadorului Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian, şi a fost făcută într-un interviu pentru Radio Moldova, difuzat în cadrul emisiunii „Obiectiv Europa”, transmite IPN.

Interviul a fost acordat în contextul marcării la 30 aprilie a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germană.

Potrivit lui Oleg Serebrian, numărul mare de acorduri de colaborare existente între Republica Moldova şi Germania demonstrează că cele două state sunt foarte apropriate şi au relații diplomatice bine conturate. În ultimii ani, dialogul dintre Chișinău şi Berlin este foarte intens.

Pentru Republica Moldova potențialul economic german este de mare importanță. În 2017, Germania va face investiții importante în subzona din Orhei a Zonei Economice Libere Bălţi. Potrivit lui Oleg Serebrian, sectorul industrial este unul privilegiat în cadrul investițiilor germane în Republica Moldova. Dezvoltarea rurală şi sectorul agroindustrial la fel sunt domenii prioritare.

„Au fost 25 de ani de creștere lentă, dar sigură a unor relații cred eu reciproc avantajoase între ţările noastre. Putem spune că este o relație de succes, nu doar una foarte importantă pentru noi. În ultimul timp, interesul Germaniei este pentru sectoare mai puțin economice, cum este societatea civilă sau domeniul educației, unde este nevoie de investiţii, mai ales în cercetările care sunt legate de producție. Republica Moldova are capacități nu doar în informatică, dar şi în domenii precum genetica plantelor, medicină, farmacologie etc,”, a menționat ambasadorul.

Diplomatul a mai spus că Germania sprijină securitatea națională a Republicii Moldova şi apropierea țării de Europa. „În dialogul cu Europa, Germania este fără îndoială un partener privilegiat, pe care trebuie să îl aibă Republica Moldova”, a conchis ambasadorul.

După numărul întreprinderilor cu capital străin la Chișinău, Germania se află pe locul șase, iar investițiile în capitalul social plasează Germania pe locul cinci printre partenerii Moldovei.