logo

Germania contribuie la pregătirea jurnaliştilor competitivi în Moldova


https://www.ipn.md/ro/germania-contribuie-la-pregatirea-jurnalistilor-competitivi-in-moldova-7967_1015970.html

Peisajul mass-media este unul foarte dinamic, iar Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a USM îşi doreşte să educe jurnalişti profesionişti, care să se poată adapta la noile realităţi şi să fie competitivi chiar şi pe piaţa internaţională. În acest scop, este esenţială colaborarea şi schimbul de experienţă cu parteneri din afară. Declaraţia a fost făcută astăzi, 17 octombrie, de către decanul Georgeta Stepanov, la prezentarea unui proiect de cooperare moldo-germană.

„Facultatea încearcă întotdeauna să valorifice acele propuneri care vin din exterior şi azi ne bucurăm că putem vorbi de o colaborare cu adevărat eficientă. Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării este implicată în câteva proiecte, toate cu sprijinul Guvernului sau a diferite agenţii din Germania. Şi acest lucru nu este întâmplător, pentru că din toate ofertele pe care le-am avut ne-am străduit să selectăm cei mai credibili parteneri, partenerii din acele instituţii care asigură cel mai înalt grad al calităţii produsului mediatic”, a declarat Georgeta Stepanov, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a explicat că Germania este un partener potrivit şi fiindcă foarte multe televiziuni implementează standardele germane de producţie jurnalistică. „Ceea ce facem noi se încadrează perfect în cerinţele nemijlocite ale organizaţiilor media din teritoriu. Ca rezultat al acestor cooperări, mai mulţi studenţi ai noştri se regăsesc ca stagiari la diverse posturi de televiziune, ceea ce denotă o dată în plus că potenţialul studenţilor noştri e pe potriva cerinţelor”, a subliniat Georgeta Stepanov.

Potrivit ei, experienţa proiectelor anterioare de cooperare moldo-germană a avut efecte  chiar şi în interiorul facultăţii, prin modificarea programului de studiu şi introducerea unui atelier de televiziune.

„USM, în general, şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, în particular, are două obiective: eficientizarea transferului de servicii educaţionale, de formare profesională, şi cel de-al doilea – deschiderea facultăţilor prin colaborări de acest gen pentru a avea ieşire pe piaţa internaţională. La Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării conceptul strategiei de formare profesională are, pe de o parte, învăţământ centrat pe student ca personalitate, or un jurnalist fără personalitate nu este jurnalist, iar pe de altă parte, facultatea întotdeauna încearcă să-şi revadă posibilităţile, strategiile, tehnicile şi să le ajusteze la necesităţile pieţei”, a explicat decanul facultăţii.

Proiectul anunţat astăzi, 17 octombrie, prevede un curs de video-jurnalism predat de către profesori din Germania, cu o durată de 3 luni. Programul de instruire va implica 12 studenţi din Moldova şi se va încheia cu un schimb de experienţă cu studenţii la jurnalism de la Universitatea din Bremen. Proiectul este implementat de Agenţia Media Germană de Sud-Est, în cooperare cu Facultatea de Jurnalism, fiind finanţat de către Oficiul Extern al Republicii Federale Germane, din fondurile Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.