logo

Georgia în imagini, în cei 11 ani de la război


https://www.ipn.md/ro/georgia-in-imagini-in-cei-11-ani-de-la-7965_1067332.html

Imagini din localitățile din Georgia, afectate de războiul din 2008, au fost prezentate în cadrul unei expoziții inaugurate pe 7 august la Biroul de Relații Interetnice. În cadrul evenimentului, organizat de Ambasada Georgiei în Republica Moldova, a fost prezentat și un film documentar, care de asemenea ilustrează imagini din regiunile afectate de acțiuni militare, precum și prezintă mărturiile localnicilor, transmite IPN.

Ambasadorul Georgiei în Republica Moldova, Merab Antadze, a declarat că este vorba despre o dată tragică, la care se împlinesc 11 ani de la invazia și agresiunea Rusiei față de Georgia. După această operațiune, 20% din teritoriul statului georgian a fost ocupat și au apărut în jur de o sută de mii de refugiați din regiunea Țhinvali, Osetia de Sud, precum și Abhazia, unde aveau loc operațiuni militare. „Pe 7 august, când tancurile rusești au intrat pe teritoriul Georgiei, a fost o fază fierbinte a operațiunilor militare, deoarece pe parcursul a multor ani pregătirea pentru această acțiune militară a fost continuă”, a notat ambasadorul.

Potrivit lui, atunci când au început operațiunile militare și deschiderea focului peste satele georgiene, dacă nu exista pregătirea militarilor georgieni, Rusia ajungea până în capitala Georgiei, Tbilisi. Unul dintre scopuri era răsturnarea guvernului de atunci, care era incomod pentru că a reușit să obțină rezultate în plan economic, politic etc. Diplomatul mai spune că atunci a contat foarte mult sprijinul partenerilor occidentali, inclusiv SUA. Merab Antadze a menționat că, spre regret, și astăzi ocupația teritoriilor continuă, precum continuă mișcarea așa-ziselor hotare, iar populația din acele teritorii rămâne să locuiască în condiții extrem de dificile. „Practic, este o catastrofă umanitară. Oamenii sunt răpiți, omorâți. Spre regret, toate acestea continuă și noi mizăm foarte mult pe sprijinul partenerilor noștri, astfel încât acest subiect să fie permanent pe ordinea de zi”, a mai spus ambasadorului.

Merab Antadze a declarat că filmul documentar a fost realizat de doi soți ruși, care, în pofida propagandei rusești, au decis să vadă și să prezinte cum stau lucrurile în realitate. Soții au vizitat zona de conflict, locurile afectate de operațiuni militare, au discutat cu localnicii, cu refugiații, dar și cu militarii ruși.

Alexandr Caculia, președintele asociației obștești „Diaspora Georgienilor din Republica Moldova – Samșoblo”, susține că ceea ce s-a întâmplat în 2008 a fost de fapt apogeul a tot ceea ce a avut loc de la 1990 încoace, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și când anumite puteri au început separarea anumitor regiuni. În opinia sa, evenimentele din 2008 au fost inevitabile pentru că a avut loc o acutizare a conflictului care a durat în jur de 15 ani. „Acest conflict a arătat persoanele într-adevăr implicate, care anterior erau în umbră sau încercau să rămână într-o parte”, a mai spus președintele asociației.

Ex-viceministru al apărării Alexandru Gorgan, colonel în retragere, spune că a activat în calitate de ofițer al Armatei Sovietice timp de 24 de ani pe teritoriul Georgiei. Potrivit lui, războiul declanșat pe 7 august 2008 este tratat în mod diferit de diferite surse, politicieni, structuri etc. Astfel de evenimente, ca prezentarea filmului documentar, expozițiile, permit crearea unui tablou despre cum stau lucrurile cu adevărat. Și aceasta chiar dacă este imposibil ca acestea să fie lipsite de subiectivism. Alexandru Gorgan a mai spus că anul trecut a fost într-o vizită oficială Georgia, inclusiv prin locurile unde s-au dus lupte. Potrivit lui, acolo unde este instalat hotarul artificial cu sârmă ghimpată cu Osetia de Sud, situația nu poate fi comparată cu așa-zisul hotar din Republica Moldova în regiunea transnistreană.

„La ei nu te poți duce, în Osetia, în Abhazia nu poți trece, e sârmă ghimpată. Cine a trecut este înhățat, judecat sau împușcat. Și nici de acolo nu pot ieși. Este un regim destul de dur. După sârmă ghimpată clar că sunt ostași ai armatei ruse care acordă ajutor în menținerea regimului separatist”, a mai spus Alexandru Gorgan. Potrivit lui, problemele Georgiei și Moldovei sunt asemănătoare, la fel ca și soluțiile, „și trebuie să fim uniți pentru că doar astfel prezentăm ceva”.