logo

Geopolitica și anti-propaganda în proiectul noului cod al audiovizualului, opinii


https://www.ipn.md/ro/geopolitica-si-anti-propaganda-in-proiectul-noului-cod-al-audiovizualului-7965_1041106.html

În procedura de elaborare a noului cod al audiovizualului există un puternic aspect geopolitic. Aceasta pentru că la elaborarea proiectului au fost implicați experți din afara țării, din bani donați de Guvernul Statelor Unite și unele organisme internaționale apropiate blocului militar NATO. Declarația a fost făcută de deputatul socialist, Vlad Batrîncea, în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV, transmite IPN.

Parlamentarul spune că anumite persoane din afara țării încearcă să introducă cenzură geopolitică în Republica Moldova astfel ca cetățenii să nu mai aibă acces la serviciile media cu care s-au obișnuit. Vlad Batrîncea consideră că în conformitate cu noul cod al audiovizualului, CCA va avea mai multe competențe inclusiv retragerea licenței, imixtiunea directă în politica redacțională a posturilor TV și astfel va efectua control direct, legal, asupra televiziunilor. „Este dictatură, este cenzură și este un derapaj grav de la normele dreptului internațional. Este o încercare de a introduce o cenzură în interesul unor forțe din afara țării”, afirmă deputatul.

Juristul Fadei Nagacevschi susține că, potrivit noului cod, 50% din produsul achiziționat de către poturile TV va trebui să fie produs european. Totodată, avocatul susține că actualul proiect nu explică ce înseamnă libertatea de exprimare, care sunt cazurile de îngrădire a libertății de exprimare, cine le va evalua. „Conținutul noului cod al audiovizualului se bazează pe conceptul de securizare a spațiului ș echilibrarea relațiilor radiodifuzor-consumator de servicii, dar, totuși, conceptul lui de bază este lupta anti-propagandă și, după mine, scopul este de a exclude de pe piața din Republica Moldova a furnizorilor de servicii media care sunt incomozi unor autorități din afara spațiului republicii”, spune juristul.

În luna martie curent în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care se numește Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.