logo

Geniștii Armatei Naționale au distrus 95 de obiecte explozive în octombrie


https://www.ipn.md/ro/genistii-armatei-nationale-au-distrus-95-de-obiecte-explozive-7967_1085635.html

Pe parcursul lunii octombrie, echipele de geniu ale Armatei Naționale au depistat și au distrus 95 de obiecte explozive și 1469 de cartușe de diferit calibru. Fiind solicitați, geniștii militari au executat 17 misiuni de deminare în localități din raioanele Ștefan Vodă, Anenii Noi și Ungheni, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării, citat de IPN.

Printre obiectele explozive a fost și o bombă de aviație de 25 kg, descoperită în localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi. Ea a fost neutralizată de grupa de deminare a Batalionului Geniu „Codru”, condusă de căpitanul Anatolii Gudumac.

Aceeași echipă a intervenit în localitatea Răscăieți din raionul Ștefan Vodă, unde a depistat, pe un teren agricol, 65 de proiectile de artilerie, 1 109 cartușe de diferit calibru, precum și 12 mine antipersonal. Toate obiectele explozive au fost distruse în condiții de maximă securitate.

Geniștii moldoveni s-au remarcat și peste hotarele Republicii Moldova, în cadrul operațiunii „Iraqi freedom”. În Irak militarii moldoveni au distrus 400 de mii de obiecte explozive de diferit calibru – unități de muniție periculoasă, iar acest lucru a adus Republicii Moldova o reputație bună. Republica Moldova a participat la operațiunea post-conflict de restabilire a Irakului din 2003 până în 2008, cu un efectiv total de 107 militari, constituit din ofițeri de stat major, infanteriști şi geniști. Personalul militar moldovean a fost detașat în Irak într-o operațiune sub mandat ONU, în cadrul unei coaliții multinaționale.