logo

„Genderdoc-M” face apel către Parlament şi Guvern


https://www.ipn.md/ro/genderdoc-m-face-apel-catre-parlament-si-guvern-7967_1006516.html

Organizaţia neguvernamentală „Genderdoc-M”, care promovează drepturile minorităţilor sexuale, face apel către Parlament şi Guvern să introducă în Codul Penal  noţiunea de crimă din ură. Membri ai organizaţiei au spus, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că cel puţin 4 homosexuali au fost atacaţi în ultimele luni de către persoane homofobe.

Directorul executiv „Genderdoc-M”, Anastasia Danilova, a spus că în toate cazurile se respecta acelaşi scenariu: atacatorii făceau cunoştinţă cu victimele pe siteurile matrimoniale pentru gay, purtau discuţii romantice, după care îi invitau la întâlnire şi îi atacau. În context, Anastasia Danilova a atenţionat persoanele LGBT să fie precaute atunci când fac cunoştinţă cu persoane pe reţelele de socializare. Totodată, i-a îndemnat să se adreseze pentru ajutor la organizaţie.

Coordonatorul de program „Genderdoc-M”, Angela Frolov, a spus că în toate cazurile atacatorii şi-au primit pedeapsa, iar reprezentanţii poliţiei au demonstrat un comportament profesionist. În ultimul caz, atacatorul a confundat persoana şi a atacat un bărbat cu orientare sexuală tradiţională . „Astfel, orice cetăţean al Republicii Moldova este în pericol şi poate fi atacat”, a remarcat Angela Frolov.

Ea a mai spus că Republica Moldova este o ţară democratică, iar membrii LGBT au aceleaşi drepturi ca şi alţi cetăţeni. „Facem apel şi către Procuratură şi Consiliul pentru prevenirea, eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii – să vadă cât este eficientă legislaţia Republicii Moldova pentru a putea să apere victimele crimelor din ură. Orice grup sau etnie poate suferi din acestă cauză”, a spus Angela Frolov.

Potrivit membrilor „Genderdoc-M”, atacurile împotriva persoanelor cu orientare sexuală netradiţională au avut loc în lunile mai-iulie 2013.