Gazele din Rusia se scumpesc
https://www.ipn.md/ro/gazele-din-rusia-se-scumpesc-7966_978478.html
În trimestru patru al anului în curs Moldova va cumpăra gaze naturale de la Gazprom la preţ de 194 dolari pentru o mie metri cubi, faţă de 186,65 dolari în trimestrul trei, a comunicat Alexandru Gusev, preşedintele SA Moldovagaz, citat de Info-Prim Neo.
Gusev a spus că, din punct de vedere tehnic, nu vor exista probleme în ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova în perioada rece a anului. Însă, se menţine riscul neachitării la timp şi în măsura cuvenită a plăţilor pentru livrări.
„Datoria curentă a SA Moldovagaz faţă de Gazprom este de 65 mln dolari. Ea a fost formată ca urmare a neachitării plăţilor pentru gazele livrate de către Moldovagaz întreprinderilor termoenergetice. Aceste neplăţi se cifrează la 1,8 mlrd lei, dintre care 226 mln lei pentru gazele livrate în sezonul de încălzire 2008 – 2009. De asemene, la acumularea datoriei faţă de furnizorul rus a contribuit şi faptul că tarifele pentru consumatorii finali aplicate în trimestrul I al acestui an nu au corespuns preţului la care au fost achiziţionate gazele”, a declarat Gusev.
El a precizat că preţul de achiziţie a fost de 340 dolari pentru o mie metri cubi de gaze , iar tariful de circa 280 dolari. „Volumele de livrări de gaze au fost mari, de aceea în bilanţul SA Moldovagaz s-a şi format o pierdere de 350 mln lei Această pierdere, plus datoriile la plata livrărilor de către întreprinderile termoenergetice, au condus la acumularea datoriei faţă de Gazprom”, a mai spus Gusev.
Tudor Moiseev, directorul CET , a confirmat că datoriile CET-urilor faţă de Moldovagaz sunt mari. Însă, potrivit lui, şi nivelul de achitare a Termocom-ului faţă CET-I, de exemplu, este doar de 70 la sută. „Dacă acest nivel ar fi măcar de 90 la sută, CET-1 ar avea posibilitatea să achite societăţii Moldovagaz mai bine”, a declarat Moiseev.
„Moldovagaz aplică o penalitate de 0,1 % faţă CET-uri, dacă acestea nu achită la timp plăţile, pe când penalitatea aplicată de CET-uri faţă de Termocom este de zece ori mai mică. A fost o înţelegere mai înainte ca Moldovagaz, de vreme ce Gazprom nu aplică, deocamdată, penalităţi faţă de ea, să nu aplice nici ea faţă de CET-uri, că-i un jaf în plină zi, dar această înţelegere de către Moldovagaz nu se respectă”, a adăugat Tudor Moiseev.
Premierul Vlad Filat a dispus că fie organizată o şedinţă cu factorii de decizie şi experţii independenţi în cadrul căreia să se discute situaţia creată în complexul energetic, posibilităţile de restructurare şi de redresare financiară a întreprinderilor energetice.