logo

Găzduirea refugiaților ucraineni, motiv de dispută între Igor Munteanu și Vasile Bolea


https://www.ipn.md/ro/gazduirea-refugiatilor-ucraineni-motiv-de-disputa-intre-igor-munteanu-7965_1097460.html

Se înregistrează restanțe la plata ajutorului financiar destinat fiecărui refugiat ucrainean găzduit de Republica Moldova. Declarația aparține liderului Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu. Președintele CUB spune că împreună cu un grup de deputați ucraineni a vizitat un centru de plasament al refugiaților și a rămas dezamăgit de felul cum sunt tratați unii cetățeni ai Ucrainei în Republica Moldova. De cealaltă parte, deputatul Vasile Bolea spune că în spațiul public există prea multe discuții despre refugiații ucraineni și prea puține dezbateri despre situația cetățenilor cu venituri mici din Republica Moldova, notează IPN.

Liderul CUB spune că a vizitat recent un centru de plasament care găzduiește refugiați ucraineni, iar condițiile nu sunt deloc cele despre care vorbesc autoritățile Republicii Moldova. Potrivit lui Igor Munteanu, refugiații ucraineni au condiții proaste de cazare și nu-și primesc la timp banii anunțați anterior, deși fondurile nu sunt alocate din bugetul de stat.

Personal, am fost cu un grup de deputați din Rada ucraineană la unul din centrele de adăpost a refugiaților ucraineni. Acești oameni nu aveau apă caldă de o lună jumătate, nu aveau frigider la un etaj de camere în care se găseau. Dincolo de tonul laudativ al autorităților, există probleme reale la care nimeni nu acordă atenția. Oamenii din acest adăpost temporar plângeau și spuneau că nu au primit de două luni banii care li se cuvin din partea organizațiilor internaționale. Eu credeam că situația refugiaților ucraineni este bună, pentru că așa ne asigurau autoritățile. Amânările care au loc la achitarea plăților care li se cuvin refugiaților nu au nicio scuză, pentru că banii sunt pe loc. Nu trebuie să ne lăudăm că avem inimă mare și facem tot posibilul, dacă există astfel de cazuri” , a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, deputatul neafiliat Vasile Bolea spune că prioritatea autorităților Republicii Moldova ar trebui să fie îmbunătățirea condițiilor de trai a propriilor cetățeni.


„Să nu uităm de alt subiect. Noi avem la noi în țară cetățeni de-ai noștri soarta cărora este mai gravă decât a refugiaților ucraineni. În afară de faptul că trebuie să avem grijă de acești refugiați care au venit în Republica Moldova și pentru care plătesc instituțiile internaționale, noi uităm de cetățeanul nostru. Vorbim cât de amărâți sunt ucrainenii și uităm cât de amărâți sunt cetățenii noștri”, a spus deputatul Vasile Bolea.

În prezent, refugiații din Ucraina beneficiază lunar de un suport financiar în sumă de 2 200 de lei (circa 100 de euro), pentru fiecare membru al familiei. Sprijinul este acordat de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).