logo

Gas Union Fenosa salută colaborarea Republicii Moldova cu EURELECTRIC


https://www.ipn.md/ro/gas-union-fenosa-saluta-colaborarea-republicii-moldova-cu-eurelectric-7966_1013792.html

Gas Natural Fenosa salută colaborarea Republicii Moldova cu Uniunea Industrială de Electricitate EURELECTRIC, menţionând că tranziţia Moldovei spre o piaţă liberalizată poate decurge mai rapid şi mai eficient dacă se va aplica experienţa acumulată în acest sens în Europa. În perioada 3-4 iulie, o delegaţie a organizaţiei s-a aflat într-o vizită de documentare la Chişinău, transmite IPN.

Delegaţia a avut ca scop informarea privind starea de lucruri în domeniul electric în Republica Moldova în perspectiva colaborării ţării cu această asociaţie pan-europeană a reprezentanţilor industriei de energie electrică. Secretarul general al EURELECTRIC, Hans ten Berge, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că odată ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu UE, este nevoie de un regulator puternic în furnizarea energiei, de o instituţie care balansează interesele consumatorului şi un climat investitiţional favorabil.

Hans ten Berge a menţionat că diferite state membre îşi urmăresc propriile interese, dar toţi colaborează sub aceeaşi umbrelă europeană, unul din principii fiind securitatea furnizării energiei, fără întreruperi. Ţinta sectorului energetic din UE este reducerea emisiilor de carbon cu 40% până în 2030, în paralel cu restructurarea pieţei de energie.

„Vom instala panouri solare acolo unde este soare, energia eoliană acolo unde este vânt, biomasă acolo unde sunt păduri, vom folosi energia hidro acolo unde sunt ape. De asemenea, vom folosi combustibil fosil şi electricitate, astfel vom distribui energia fără a monopoliza un sistem de producere şi furnizare. Dezvoltarea sustenabilă şi politica europeană de de-carbonizare a sectorului energetic trebuie să se axeze mai mult pe partea consumatorului”, a spus Hans ten Berg.

Republica Moldova, devenind membră a Comunităţii Energetice în 2009, s-a angajat  în transpunerea cadrului legal aprobat în Uniunea Europeană pentru a apropia standardele şi condiţiile de operare a sectorului de energie electrică şi gaze naturale de cele din ţările-membre ale UE.

Din EURELECTRIC fac parte peste 30 de membri cu drepturi depline, care reprezintă industria de energie electrică din 32 de ţări, plus filiale şi asociaţii de pe alte continente. Misiunea uniunii este de a contribui la dezvoltarea şi asigurarea competitivităţii industriei de energie electrică pentru o reprezentare eficientă a industriei în afacerile publice, asigurarea unei furnizări fiabile de energie electrică „cost-eficient” pe o piaţă integrată, dezvoltarea eficienţei energetice şi promovarea rolului unui mix de energie electrică cu emisii reduse de carbon în dezvoltarea societăţii.