logo

Gas Natural Fenosa a solicitat majorarea tarifelor pentru energia electrică


https://www.ipn.md/ro/gas-natural-fenosa-a-solicitat-majorarea-tarifelor-pentru-energia-electrica-7966_1004290.html

Gas Natural Fenosa a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care solicită majorarea tarifelor pentru energia electrică, de pe 1 aprilie, cu 14%.

Solicitat de IPN, şeful Departamentului relaţii externe şi comunicare al companiei Gas Natural Fenosa, Vasile Gribincea, a spus că majorarea este solicitată pentru consumatorii conectaţi la reţele de distribuţie de tensiune joasă, de 0.4 kV. Solicitarea  vine drept urmare a creşterii preţului de procurare a energiei electrice de la producători cu 3%, a majorării cu 4,5% a tarifului pentru serviciile de transport a energiei electrice, dar şi a oscilărilor pe piaţa valutară.

De asemenea, majorările sunt motivate prin investiţiile companiei în anul 2012, în sumă de circa 290 de milioane de lei, pentru renovarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie.

Solicitarea Gas Natural Fenosa va fi examinată în şedinţa ANRE.

Pe 26 martie, ministrul în exerciţiu al economie, Valeriu Lazăr, declara că nu există premise pentru majorarea tarifului la energie electrică pentru consumatorii finali. Declaraţiile au fost făcute după negocierea cu Ucraina a unui preţ de achiziţie a energiei electrice de 6,9 cenţi pentru un kilowatt-oră.

Ultima majorare a energiei electrice a fost făcută în luna mai a anului 2012, cu 10 bani mai mult pentru 1 kWh.