logo

Galina Tufekci: Societatea poate apela la organismele internaționale pentru investigații în cazul profesorilor turci


https://www.ipn.md/ro/galina-tufekci-societatea-poate-apela-la-organismele-internationale-pentru-8004_1076180.html

Organizațiile societății civile ar fi bine să facă apel la organismele internaționale care vor investiga obiectiv acțiunile tuturor instituțiilor și persoanelor vizate în expulzarea profesorilor turci și vor genera rezultate. Declarații în acest sens au fost făcute de Galina Tufekci, soția directorului liceului Orizont din Ceadîr-Lunga, Feridun Tufekci, expulzat din Republica Moldova acum doi ani, în cadrul dezbaterilor publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Asta e singura cale pentru a ajunge la adevăr. În Moldova este foarte dificil de a demonstra ceva”, a adăugat femeia.

Galina Tufekci menționează că nu are un sentiment de răzbunare, ci, dimpotrivă, de compătimire față de acei oameni care au „coborât așa jos și au distrus destinele oamenilor”. În ultimii doi ani, femeia spune că a înțeles cât de lipsiți de libertate sunt oamenii din țară și că și-ar dori ca aceștia să-și recapete libertatea.

Soția profesorului turc este de părere că politica a pătruns în toate sferele de activitate, au fost „inventate” legi, dar acestea nu duc la progres. „Oricine, chiar și politicianul, trebuie să fie în primul rând om. La noi politica decide totul. În ultimul timp, chiar și mass-media vorbește doar de politică. Problema societății noastre este că am pierdut valorile umane”, a adăugat Galina Tufekci.

Ea a mai spus că din cei șapte profesori expulzați, trei erau doctori în științe, dar chiar și așa mai multe persoane afirmă că sunt „teroriști”. În Găgăuzia, remarcă femeia, nicio instituție de presă nu a vorbit despre cazul profesorilor turci.

În altă ordine de ide, Galina Tufekci, a menționat că scuzele prezentate de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cazul celor șapte profesori turci expulzați din Republica Moldova, i-au provocat durere. Asta pentru că multă lume a crezut că odată cu aceste scuze soțul ei a fost eliberat, lucru care nu este adevărat.

Dezbaterile publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, sunt ediția a 150-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.