Alegerile federale în Germania, care vor avea loc pe 26 septembrie 2021 pentru cel de al 21 Bundestag al Republicii Federale a Germaniei, cel mai propabil, nu vor aduce o schimbări negative pentru Republica Moldova, a opinat dr. Anneli Ute Gabanyi, politolog, cercetător principal la Institutul de cercetare al Radio Europa Liberă din München și la Institutul de studii internaționale și de securitate din Berlin, în cadrul dezbaterii publice: „Alegeri federale parlamentare în Germania: posibile efecte pentru nemți, europeni și moldoveni”.
„Ceea ce îmi dă speranță, s-a văzut în alegerile landului Sachsen-Anhalt. Cât de important este tipajul orașului-sat. Acești oameni au votat cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), în timp ce publicul era sigur că ei vor merge cu dreapta, mai ales cu AfD (Alternativa pentru Germania)”, și-a argumentat poziția expertul.
Deși în prezent sondajele îl pun înainte pe social-democratul Olaf Sholz, iar CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Alianța CreștinSocială) nu arată bine, aceasta este din cauza pentru că actualul lor lider ajuns în fruntea partidului în virtutea altor circumstanțe decât alegerile. Însuși Armin Laschet (CDU) a menționat că rezultatul se datorează faptului că Markus Söder, liderul CSU a ieșit din cursa concurențială de desemnare a candidatului comun.
Partidele au complet altă agendă decât liderii și recunosc aceasta, iar domnul Sholz, fost ministru federal, este reprezentantul continuității merkeliene”, a menționat doamna Gabanyi.
„Totuși, cei care votează pentru Sholz sau pentru „verzi”, nu știu pentru ce votează. Sholz, spre exemplu, nu numai că nu vrea, dar nu poate să răspundă la întrebările presei, dacă va face o coaliție cu Stânga care vrea desființarea capitalismului, desființarea democrației noastre reprezentative. Ei vor un fel de revoluție împotriva capitalismului. Șefa Stângii a fost 20 de ani într-un club troțkist cu acest program. Cei care o votează nu știu ce vor vota (obține –n.r.). Domnul Lashet a pornit lupta electorală foarte târziu și e o luptă electorală fără efervescență. Iar cei care votează prin corespondență PSD-ul și pe domnul Sholz, care este acum pe creastă, nu mai pot reacționa la o eventuală revenire a creștin-democraților și creștin-socialilor”, a spus ea.
În opinia politologului, alegerile din Germania ar putea să aducă modificări majore în politicul german. „După părerea mea, suntem în fața unei schimbări nu numai de clasă politică, ci de politică pe care nici cei din Germania, nici cei din afara Germaniei nici nu o bănuesc”.
Vorbind despre posibilele alianțe în urma alegerilor, experta a considerat că revenirea creștin-democraților (cu creștin-socialii), este „improbabilă, nu și imposibilă”, care în niciun caz nu vor coaliza cu social-democrații. În cazul altor coaliții, cu participarea „verzilor”, ca și în cazul multor coaliții în trecut, liberalii vor face diferența, ei find la 12 la sută în pronosticuri. „Mulți alegători dintre cei care s-au decepționat de CDU/CSU, s-au întors spre liberali. Atunci s-ar putea ajunge la un guvern de trei culori – creștin-democrați, liberali și verzi”, a estimat Anelli Ute Gabanyu.
Dezbaterea publică la tema „Alegeri federale parlamentare în Germania: posibile efecte pentru nemți, europeni și moldoveni” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.