logo

Fuzionarea Spitalului de Boli Infecțioase cu Spitalul Dermatologie, votată în Guvern


https://www.ipn.md/ro/fuzionarea-spitalului-de-boli-infectioase-cu-spitalul-dermatologie-votata-7967_1101708.html

Fuzionarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, prin absorbție, a fost aprobată miercuri de Guvern. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că această reformă este extrem de necesară, însă cele două colective ale spitalelor au fost utilizate de anumiți actori politici, fiind supuse și presiunilor din partea administrației pentru a organiza proteste împotriva reorganizării, transmite IPN.

„Nu mă voi axa aici pe o notă negativă ca să prezint toate datele și cifrele care vin să spună despre ineficiența gestionării la nivel de administrație a acestor două instituții. Aș vrea să subliniez mai mult partea pozitivă, deoarece investițiile și restructurările necesare sunt esențiale, având în vedere experiența pandemică prin care am trecut. Țara nu-și poate permite să dispună în continuare de un spital de boli infecțioase la nivel republican, care să nu aibă secție de terapie intensivă. Și în perioada pandemică, absolut toți pacienții au trebuit să fie transferați către alte spitale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul ședinței.

Potrivit ei, este imposibil ca un spital de boli infecțioase la nivel republican să nu aibă și o secție de pediatrie, deoarece există maladii infecțioase destul de periculoase, la fel, fără să aibă în posesie un laborator modern, dar și multe alte structuri. „În momentul de față riscul și pericolul situațiilor pandemice similare rămâne destul de iminent la nivel global. Astfel, trebuie să construim un sistem de sănătate care este pregătit să poată reacționa în cazul apariției unor noi provocări”, a precizat ministra.

Ala Nemerenco a reiterat că tot personalul se va regăsi în totalitate în noua structură a instituției create și că pe angajați nu îi paște vreun un pericol. Potrivit ei, aceasta este unica posibilitatea de a gestiona corect noua instituție fondată, iar ca urmare pacienții să aibă acces la servicii de înaltă calitate.

Ministra susține că în spațiul public au fost distribuite informații false referitor la interese pentru terenul și clădirile Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă”. „Aș vrea să subliniez că acest spital este de fapt un patrimoniu, este un obiect cultural cu o istorie a medicinii și din punct de vedere al clădirilor care au o arhitectură și o conotație istorică. Suntem dispuși să lucrăm împreună la conservarea acestor clădiri, la reparația lor corespunzătoare, nu așa cum s-a făcut până acum, fără permisiunea Ministerului Culturii, cu instalarea unor geamuri din plastic alb, care absolut nu sunt proprii acestor clădiri”, a mai declarat ministra.

Din momentul publicării proiectului care prevede fuzionarea, personalul celor două spitale au emis mai multe declarații publice și au organizat un marș de protest împotriva comasării. Angajații instituțiilor medicale le-au cerut autorităților să renunțe la proiect și să implice instituțiile în proiecte și granturi care ar ajuta la dezvoltare. De asemenea, au existat afirmații precum că, în spatele acestei inițiative s-ar ascunde interesul pentru terenul pe care este situat Spitalul „Toma Ciorbă”.