logo

Fundația Soros Moldova lansează noile Proceduri Standard de Operare pentru Poliție


https://www.ipn.md/ro/fundatia-soros-moldova-lanseaza-noile-proceduri-standard-de-operare-7967_1076212.html

Fundația Soros Moldova (FSM), în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției (IGP), a lansat Ghidul de Drepturile Omului pentru Poliție și Procedurile Standard de Operare. Noile Proceduri Standard de Operare pentru Poliție sunt elaborate în cadrul proiectului „Promovarea activității Poliției bazată pe drepturile omului în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de FSM, transmite IPN.

Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova, a declarat că implementarea acestor proceduri va fi încă un pas în avansarea reformelor în Poliție. În opinia sa, reformele urmează să contribuie la sporirea corectitudinii și eficienței Poliției, dar și la creșterea încrederii cetățenilor în Poliție. „Nu în zadar am menționat cuvântul încredere. Eu cred cu fermitate că dincolo de multiplii indicatori de măsurare a eficienței poliției precum este numărul crimelor descoperite sau timpul de reacție la un apel, cel mai important indicator este nivelul încrederii populației în Poliție”, a spus Petru Culeac, la evenimentul de lansare.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a salutat elaborarea Ghidului pentru Drepturile Omului în activitatea Poliției și a subliniat că „respectarea drepturilor fundamentale ale omului trebuie să devină parte integrantă a ADN-ului Poliției Republicii Moldova”. „Sperăm că, în perioada campaniei electorale, Poliția va acționa ca un agent neutru pe întreg teritoriul țării și va lucra în interesul cetățenilor și al societății în ansamblu. Pentru comunitatea internațională și nu în ultimul rând pentru Uniunea Europeană, având în vedere prioritățile convenite în actuala Agendă de Asociere UE-Republica Moldova, acesta va fi unul dintre punctele importante de urmărit”, a subliniat ambasadorul.

Procedurile Standard de Operare (PSO) sunt instrumente care descriu, la modul practic, acțiunile cronologice ale angajaților Poliției cu privire la reținerea, escortarea sau transportarea și plasarea persoanelor reținute de poliție în Izolatorul de detenție provizorie astfel încât să le fie asigurate drepturile persoanelor reținute. PSO vin cu un element de noutate în categoria actelor de uz intern ale Poliției și anume, reglementarea relațiilor cu sistemul de sănătate publică, cu interpreții și traducătorii.

Autorul Ghidului de Drepturile Omului, avocatul Vadim Vieru, a menționat că asigurarea dreptului la asistență medicală pe perioada reținerii, asigurarea traducerii sau interpretării într-o limba pe care o înțelege persoana aflată în custodia statului sunt drepturi fundamentale.

Sergiu Paiu, șef al Inspectoratului General al Poliției a mulțumit Uniunii Europene și Fundației Soros-Moldova pentru realizarea acestui proiect. „Asistăm la un eveniment prin care Poliția din Republica Moldova demonstrează deschiderea integrală față de societatea civilă și comunitate, iar respectarea drepturilor omului este o prioritate asumată la nivel instituțional. În calitatea mea de șef al Inspectoratului General al Poliției declar, public, deschiderea instituției polițienești de a colabora în continuare cu societatea civilă și partenerii de dezvoltare, astfel încât împreună să putem crea și garanta condiții echitabile de siguranță pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Sergiu Paiu.

Ghidul de Drepturile Omului pentru Poliție va ajuta polițiștii în întreprinderea acțiunilor începând cu luarea deciziei de reținere și până la eliberarea persoanei. Ghidul cuprinde cadrul normativ departamental, național, internațional în vigoare, precum și jurisprudența CtEDO.

Fundația Soros Moldova de peste 15 ani activează pentru a spori protecția drepturilor persoanelor aflate în custodia Poliției. Fundația oferă asistență, monitorizează și susține Poliția în domeniul respectării drepturilor omului.