Funcţionarii publici vor participa la înverzirea ţării
https://www.ipn.md/ro/functionarii-publici-vor-participa-la-inverzirea-tarii-7967_969121.html
10 mii de funcţionari publici vor avea ocazia să planteze, la 5 aprilie curent, peste 500 mii de arbori şi arbuşti, transmite Info-Prim Neo cu referire la declaraţiile ministrului Ecologiei şi Resurselor Naturale, Violeta Ivanov, făcute în cadrul unei conferinţe de presă.
Conform ministrului, în cadrul Zilei Naţionale „Un arbore pentru dăinuirea noastră” se preconizează extinderea suprafeţelor cu vegetaţie forestieră pe o suprafaţă totală de 552 ha, plantarea fâşiilor forestiere de protecţie pe o suprafaţă de 131 ha, dar şi regenerarea pădurilor pe o suprafaţă de 208 ha.
Astfel, cei peste 10 mii de funcţionari publici implicaţi în activităţile de plantare vor sădi circa 597 mii de arbori şi arbuşti. 83 mii dintre aceştia sunt nuci şi vor fi plantaţi la traseele naţionale.
Şi anul acesta materialul săditor va fi achiziţionat de la întreprinderile silvice ale Agenţiei pentru Silvicultură „Moldsilva”. Potrivit Violetei Ivanov, costul puieţilor de nuc se estimează în jur de 800 mii lei şi va fi achitat din Fondul Ecologic Naţional.
„În afară de granturile obţinute de la FEN, autorităţile locale au prevăzut procurarea unui număr de 336 700 puieţi din contul bugetului local. În acest context, la 5 aprilie, în republică din bugetul local vor fi plantaţi 120 720 puieţi, dintre care cu contribuţia populaţiei vor fi achiziţionaţi în jur de 125 mii, iar prin intermediul fondurilor ecologice – 90 500”, a specificat sursa citată.
Potrivit şefului direcţiei Agenţiei pentru Silvicultură „Moldsilva”, Petru Rotaru, în total, pe perioada a două luni, se prevede plantarea a 590 mii de arbori şi arbuşti. Cei mai mulţi sunt programaţi pentru sădire de către autorităţile municipiului Chişinău - 48 mii, ale raionului Şoldăneşti - 32 mii, Briceni - 28 mii, Ialoveni - 27 mii.
În acelaşi timp, există raioane care şi-au programat plantarea doar a câtorva de arbori, printre care Cimişlia – 1250, Anenii-Noi – 5800, Taraclia şi Străşeni – câte 8000”, a afirmat Petru Rotaru.
În anul curent responsabili de acţiunile de plantare vor fi primarii localităţilor, cei care vor obţine eficienţă maximă în acest sens vor fi premiaţi, a precizat ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale .
Acţiunea de extindere a spaţiilor verzi cu genericul „Un arbore pentru dăinuirea noastră” a fost iniţiată în anul 1995, printr-un Decret prezidenţial. Plantarea se desfăşoară în prima sâmbătă a lunii aprilie.