Funcţionarii care au acces la secret de stat nu vor avea dreptul să deţină cetăţenie dublă
https://www.ipn.md/ro/functionarii-care-au-acces-la-secret-de-stat-nu-vor-avea-dreptul-sa-detina-cetat-7965_969223.html
Parlamentul a adoptat joi, 10 aprilie, modificări legislative care interzic deţinerea dublei cetăţenii de către funcţionari de stat şi persoane care exercită atribuţii de interes public. Legea respectivă a fost aprobată de Parlament încă la 7 decembrie 2007, dar a fost remisă la 8 februarie de către Preşedintele RM spre reexaminare, transmite Info-Prim Neo.
Noua redacţie a legii stabileşte accesul la secretul de stat drept criteriu principal pentru aplicarea restricţiei privind deţinerea dublei cetăţenii. Restricţia nu va mai viza poliţiştii, funcţionarii serviciului public şi administraţiei publice locale, colaboratorii vamali, angajaţii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, care nu au acces la secret de stat. Iniţial din categoriile restricţionate au fost excluşi doar avocaţii parlamentari primarii şi judecătorii care au fost deja numiţi pe viaţă.
Potrivit legii, persoanele cu dublă cetăţenie nu vor putea activa în calitate de preşedinte al R. Moldova, membru al Guvernului (inclusiv din oficiu), deputat în Parlament, preşedinte de raion, membru al Comisiei Electorale Centrale şi al Curţii de Conturi, judecător, inclusiv la Curtea Constituţională, angajat al Serviciului de Informaţii şi Securitate, membru al consiliilor de administraţie al Băncii Naţionale, Comisie Naţionale a Pieţii Financiare.
Conform legii, candidaţii la funcţia de deputat urmează să declare în momentul înregistrării deţinerea cetăţeniei altui stat, iar în momentul validării mandatului de deputat – să confirme documentar renunţarea la cetăţenia altui stat sau retragerea cererii privind obţinerea acesteia.
Potrivit preşedintelui Comisie juridice pentru numiri şi imunităţi, Vladimir Ţurcanu, experţi internaţionali au calificat drept o măsură prea dură stabilirea restricţiilor pentru deţinerea dublei cetăţenii pentru o categorie largă de funcţionari. Totodată, aflarea într-o funcţie a persoanei care deţine cetăţenia altui stat poate să provoace unele îndoieli în loialitatea acestuia faţă de R. Moldova, iar în unele cazuri poate crea conflicte interstatale. Analizând practica internaţională şi opiniile experţilor externi, membrii comisiei au constatat că în statele europene, care acceptă sau tolerează dubla cetăţenie, există asemenea restricţii pentru funcţionarii atribuţiile cărora nu sunt separabile de exerciţiul suveranităţii, independenţei sau securităţii statale.
Legea mai prevede că persoanele care deţin cetăţenia altui stat şi ocupă prin numire una din funcţiile prevăzute de lege vor fi în condiţii de incompatibilitate, dacă nu fac dovada că au iniţiat, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare, procedura de renunţare la cetăţenia altui stat. Persoanele care ocupă funcţii prin alegere vor intra în incompatibilitate doar în cazul în care mandatul a fost dobândit după intrarea în vigoare a legii.