Succesul în asigurarea exercitării în măsură deplină a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi constă în îmbinarea reuşită a funcţionalităţii cadrului normativ, profesionalismului instituţional şi asigurarea unei monitorizări permanente a implementării prevederilor legale cu implicarea organizaţiilor preocupate de problemele în domeniu. Aceasta este una dintre prevederile rezoluţiei aprobate după conferinţa internaţională dedicată împlinirii a 5 ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care s-a desfăşurat timp de 2 zile, la iniţiativa Oficiului Avocatului Poporului, transmite IPN.
În rezoluţie se menţionează că, în ciuda măsurilor întreprinse, persoanele cu dizabilităţi continuă să se confrunte cu bariere în participarea lor ca membri egali ai societăţii, precum şi cu încălcări ale drepturilor omului. „Asigurarea exercitării efective a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi poate fi realizată prin măsuri legislative, administrative, judiciare ori de altă natură racordate la standardele Convenţiei în combinare cu educarea şi informarea adecvată a publicului prin diverse surse de informare în masă”, se mai spune în rezoluţie.
Participanţii la conferinţă au menţionat în document că se angajează să acţioneze în continuare pentru dezvoltarea şi sprijinirea programelor de integrare socială a persoanelor cu dizabilităţi, contribuirea la schimbarea atitudinii şi practicilor din partea indivizilor, instituţiilor şi organizaţiilor faţă de persoanele cu dizabilităţi şi valorificării capacităţilor acestora. De asemenea, ei încurajează colaborarea autorităţilor publice, societăţii civile cu instituţiile naţionale de promovare şi protejare a drepturilor omului, inclusiv pentru consolidarea/instituirea mecanismelor independente de monitorizare a implementării Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Totodată, participanţii de la cele 4 ateliere de lucru cu tematicile, „Incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi”, „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la infrastructura socială”, „Situaţia privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi psihosociale” şi „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la justiţie” au formulat mai multe concluzii şi recomandări. Acestea, de asemenea, urmează a fi incluse în textul rezoluţiei.
Conferinţa de 2 zile, care a întrunit parlamentari, reprezentanţi ai unor instituţii de drept, autorităţi publice centrale şi locale, societăţii civile, experţi în domeniu, parteneri externi ai Oficiului Avocatului Poporului, a fost susţinută de către Uniunea Europeană şi PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităţilor naţionale de protejare a celor mai vulnerabile persoane din Republica Moldova de tortură”.