logo

Frauda Bancară: A fost finalizată urmărirea penală privind implicarea unei bănci


https://www.ipn.md/ro/frauda-bancara-a-fost-finalizata-urmarirea-penala-privind-implicarea-7967_1075907.html

Procuratura Generală anunță despre finalizarea urmăririi penale în dosarul privind implicarea în „furtul miliardului” a băncii comerciale „Victoriabank”. Rechizitoriul procurorilor care însumează 40 de volume ale cauzei penale vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică – învinuită de spălare de bani, precum și fosta președintă a Comitetului de Direcție a băncii. Aceasta este acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale, transmite IPN.

„Acum trei săptămâni, la demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor respectivei bănci în valoare 1,9 miliarde de lei și anume: 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei. Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”, a declarat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă.

Potrivit lui, sechestrele aplicate nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare. Cât despre fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii, aceasta este cercetată în stare de libertate, după ce, încă în luna martie curent, magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a persoanei învinuite.

„Am urmărit speculațiile despre „mișcările împotriva investitorilor străini”, despre cercetarea penală a acționarilor acestei bănci sau despre „mâna lui Platon” în toată această investigație. Am încercat să detectez miza acestor speculații și mă întreb care este scopul și gradul de responsabilitate al celor care le lansează? Acțiuni care nu pot genera decât incertitudine, destabilizare și o prelungită neîncredere în anchetă”, a subliniat Stoianoglo.

Șeful Procuraturii a mai menționat că procurorii nu execută comenzi și că nu au nimic nici cu acționarii, nici cu investitorii acestei bănci. Potrivit lui, procuratura investighează activitatea instituției bancare și a gestionarilor ei de atunci, care se prezumă a fi implicați în sustragerea banilor statului în valoare de 2,3 miliarde de lei.