Franţa şi Spania cer redirecţionarea fondurilor UE de la Est la Sud
https://www.ipn.md/ro/franta-si-spania-cer-redirectionarea-fondurilor-ue-de-la-est-la-sud-7965_988524.html
Franţa şi alte cinci state membre ale Uniunii Europene, situate în partea de sud a comunităţii, cer conducerii UE să dea mai puţini bani vecinilor din spaţiul post-sovietic şi mai mulţi pentru ţările din bazinul Mediteranean. Solicitarea vine în contextul revoltelor arabe din ultimele săptămâni, transmite Info-Prim Neo cu referire la publicaţia electronică „Euobserver”.
Într-o scrisoare adresată Înaltului reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună, Catherine Ashton, miniştrii afacerilor externe ai Franţei, Spaniei, Ciprului, Greciei, Maltei şi Sloveniei notează că mişcările populare profunde chemate de necesitatea reformelor politice, economice şi sociale din Tunisia şi Egipt, sugerează şi necesitatea implicării Uniunii Europene cu acţiuni concrete în vederea consolidării relaţiilor cu vecinii din Sud.
Ţările semnatare au ataşat şi un material de analiză în care scrie că din cele 21 de miliarde de euro rezervate pentru politica europeană de vecinătate pentru perioada 2007-2013, doar 1,8 euro sunt cheltuite pe cap de locuitor în Egipt şi 7 euro în Tunisia, în comparaţie cu 25 de euro pentru Republica Moldova.
Potrivit www.euobserver.com, ţările semnatare cer redirecţionarea altor fonduri UE spre dezvoltarea ţărilor din Africa de Nord şi Orientul Apropiat, crearea de noi programe regionale după modelul Strategiei Dunărene şi creşterea împrumuturilor Băncii Europene de Investiţii pentru ţările arabe până la 2,5 de miliarde de euro în următorii doi ani.
După anunţarea demisiei preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, din 11 februarie anul curent, mişcările de contestare a regimurilor autoritare din mai multe state din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au luat amploare. În Tunisia, Libia, Algeria şi Bahrain mii de manifestanţi au ieşit pe străzi, cerând demisia autorităţilor centrale. În mai multe din ţările enumerate protestele se soldează cu zeci de răniţi şi morţi iar mitingurile în masă au blocat activitatea mai multor sfere economice şi altor domenii importante.