logo

Fracţiunile parlamentare sunt îndemnate să ia poziţie faţă de proiectul privind CSM


https://www.ipn.md/ro/fractiunile-parlamentare-sunt-indemnate-sa-ia-pozitie-fata-de-proiectul-7965_1007991.html

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice (CIMAP), Ion Dron, a lansat un apel public către fracţiunile parlamentare şi deputaţii neafiliaţi să ia poziţie faţă de iniţiativele legislative a preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi a unui grup de deputaţi ai fracţiuniii PLDM, privind modificarea unor articole cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Ion Dron a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că în redacţia în vigoare a legii candidatura judecătorului, respinsă de către şeful statului sau Parlament, poate fi propusă repetat de către CSM cu votul a două treimi din membrii săi. Potrivit propunerii şefului statului, numirea sau promovarea unui judecător trebuie să fie votată de CSM „cu votul tuturor membrilor prezenţi la şedinţă”, iar în varianta proiectului propus de către grupul de deputaţi PLDM „cu votul unanim al membrilor săi”.

Ion Dron subliniază că iniţiativele vin pe fundalul declaraţiilor şefului statului, care de repetate ori şi-a manifestat în public nemulţumirea când a trebuit să semneze, la iniţiativa CSM, unele decrete de numire sau promovare a judecătorilor.

„În condiţiile în care astăzi din 12 membri ai CSM numai 6 sunt judecători aleşi, adoptarea acestor proiecte de legi nu va semnifica altceva decât preluarea controlului din afară asupra activităţii CSM. O preluare din partea puterii executive, în scop de control politic, prin intermediului ministrului justiţiei, şi din partea puterii legislative, prin procurorul general şi celor trei profesori titulari de drept desemnaţi de către Parlament, drept membri ai CSM”, a subliniat Ion Dron.

Ion Dron a adăugat că în condiţiile proiectelor legislative propuse, membrii CSM vor deveni elemente de decor, care vor transforma Republica Moldova într-un stat schilod cu două puteri în loc de trei.

Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. 6 sunt judecători, 3 profesori titulari. Alţi trei membri din oficiu sunt: preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general.